назад към Библиотека


Как да откриваме рано заболелите пчелни семейства през зимата

Георги КОДЖАМАНОВ – Пазарджик

Тъй като през зимата не можем да правим преглед на пчелните семейства, чести са случаите напролет при първия пролетен преглед да откриваме пчелни семейства с напреднал стадий на заболяване, други станали търтовки – тези семейства се смятат за загубени.

КАК АЗ РАБОТЯ ЗА РАННО ОТКРИВАНЕ НА ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ?
Прослушвам семейството с медицински маркуч, за да установя какви звуци издават пчелите. Този начин е много важен, но за съжаление е подценен. Защо? За да се разберат тези звуци, пчеларят трябва да изучи биологията на пчелите до такава степен, че да може чрез тези звуци той да говори и да решава проблемите на пчелите. Аз познавам много звуци, но ще разкажа само за пет, които е достатъчно да се знаят, за да се спасят пчелните семейства навреме.
Пчелните семейства се прослушват от 20 декември до 5 март. Прослушването се извършва по следния начин. Медицински маркуч се вкарва през прелката на около 25 см навътре, а другият край в ухото. Чува се задружно бръмчене. При чукане отстрани бръмченето рязко се увеличава и бързо се установява. Дай Боже, всички звуци да бъдат такива – това значи здраво и силно семейство.
Пристъпваме към втория кошер – вкарваме маркуча и слушаме. Тук чуваме пищене на пчели от интервал 5 до 10 секунди. На този кошер слагаме камъче на капака с диагноза „нозематоза“.
Пристъпваме към трети кошер. Тук чуваме общо тревожно бръмчене. Изваждаме маркуча и слагате две камъчета – „осиротял“.
Четвърти кошер. Слагаме маркуча и слушаме: тук едвам се долавя признак на живот, ако го чукнеш по стените, не реагира. На този кошер слагаме три камъчета с диагноза „кошерът останал без храна“ или „загива от жажда“.
Отиваме към пети кошер. Слагаме маркуча и слушаме. Тук чуваме постоянно плачене и пищене на пчели. Изваждаме маркуча и слагаме четири камъчета на капака с диагноза „американски гнилец“. Ако погледнем по-внимателно, ще видим, че прелката е наполовината заклеяна, докато при нозематозата няма такова нещо.

КАКВИ МЕРКИ ВЗИМАМ АЗ?

  1. На нозематозното семейство давам една супена лъжица екстракт от борови връхчета, който го имам постоянно на разположение, и обезателно уведомявам ветеринарния лекар.
  2. На осиротелия кошер веднага му придавам майка. Как се придава майка през зимата? Резервната майка я въвеждам в стаята на топло. Слагам я в клетка, тъй като тя е слабо подвижна от студа. Аз я показвам на светло с клетката срещу крушката, за да я раздвижа. След това й давам само една капка мед. Майката става сита и много подвижна. Веднага я нося при осиротелия кошер. Отварям го, откривам единия край на платното и така го държа около 30 секунди, за да може кълбото от студа да се сплоти, за да няма пълзящи пчели, и веднага пускам майката от клетката и тя благополучно потъва в пазвата на кълбото.
  3. Кошерът с диагнози „останал без храна“ или „загива от жажда“, ако кошерът е привършил храната, такова семейство се полувизира слабо с малко сироп и след един час му се дава една хранилка топъл витаминозен сироп с едно люто чушле. От чушлето ще получи необходимата температура. На другия ден му се предават резервни пити с мед или захарни питки, но ако кошерът страда от жажда, тогава се пулверизира с необходимото количество топъл сироп. При зазимяването с недоброкачествен мед, който е кристализирал, леко се пулверизират отгоре всички пити и на семейството се дава три дни поред по 1 хранилка топъл сироп обезателно с люти чушки.
  4. Кошерът с американски гнилец се ликвидира веднага.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Ползата от прослушването: Откриваме рано заболелите пчелни семейства и ги спасяваме.