назад към Библиотека


Право на отговор

До в-к “Пчела и кошер”

ПРАВО НА ОТГОВОР

В изказването си пред в. “Пчела и кошер” бр. 192 от 29 ноември 2006 г. председателят на НБО “БПС” г-н Ганчо Ганев обобщава че в подготвяната Наредба за директните продажби на пчелни продукти е отпаднала възможността пчеларите да продават продукцията си директно в търговските обекти.

Ако тази забрана влезе в новата Наредба, това ще бъде грубо посегателство върху правата и възможностите на българските пчелари. Такава забрана няма в никоя страна от Обединена Европа! Хиляди пчелари ще бъдат лишени от възможността да имат сравнително добро заплащане на положеният труд. Те ще бъдат принудени да продават продукцията си на безценица /1,80- 2,00 лв за килограм/ на лицензираните предприятия за преработка на пчелен мед и пчелни продукти. Като вземем предвид, че не по-малко от 70% от полученото заплащане при производството на мед са преки разходи, то при този случай за пчеларя остава жалката сума 54-60 стотинки за килограм произведен мед! Това ще принуди много пчелари да се откажат от пчеларството и ще отблъсне младите хора от този бранш. Ако продукцията отговаря на БДС респ. на CODEX ALIMENTARIUS за ревизираните норми за пчелен мед, МЗГ няма никакво основание да забранява директните продажби в търговската мрежа и ние пчеларите се надяваме , че Министерството на земеделието и горите ще се вслуша в исканията на пчеларите и на консуматорите на неподправеният пчелен мед.

Трябва да се обърне внимание, че повечето от лицензираните I категория преработвателни предприятия при направените от ДВСК 2030 проверки през 2005 г. в търговската мрежа, бяха санкционирани за фалшифициран пчелен мед с глюкозо-фруктозен сироп, съдържание на изосюит, за пчелен мед, неотговарящ на изпитваните показатели: диастазна активност, хидрооксиметилфурфурол, захари. Тези фирми изкупуват меда по 1,80-2,00 лв/кг, прибавят евтини подсладители а цената му на дребно в търговската мрежа е 5,50-6,10 лв/кг.

През последните 7-8 години изискванията на консуматорите, на търговците-преработватели и чуждестранните клиенти се повишиха и сега ние българските пчелари произвеждаме пчелен мед с качества по-добри от изискванията на БДС 2673-89 и CODEX ALIMENTARIUS fur Honignormen. Така например за полифлорният мед при норма макс. 5%, захарозата е под 3%, редуцирани захари при мин. 68%, те са над 70%, водно съдържание макс. 21%, то е под 18% и т. н.

Основните изисквания за качествен мед са:

  1. Богата пчелна паша;
  2. След слагане на магазините и корпусите за стоков мед не се налива захарен сироп;
  3. Медът не се центрофугира ако не са запечатани поне 2/3 от питата, а в повечето случаи ние центрофугираме изцяло запечатани пити.
  4. Не се използват антибиотици и сулфонамиди. Заболелите от гнилцови заболявания семейства се унищожават.

Все повече и повече консуматори на пчелен мед искат да купуват мед директно от производителя. Не са рядко случаите, когато клиенти казват на продавачите в магазина: “Медът в бурканите със златни етикети не мирише на мед, докато медът на производителите е истински мед.

Ние, пчеларите се надяваме, че МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ ЩЕ ВЗЕМЕ ПРЕДВИД НАШИТЕ АРГУМЕНТИ.

Инж. Сава Дончев donchevs@mail.bg
Нели Пурчева petko_pourtchev@abv.bg