назад към Библиотека


Протест на пчеларите

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ОБЛАСТНИТЕ
ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗИ
ДО ВСИЧКИ ПЧЕЛАРСКИ ОРГАНИЗАЦИИ
В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ ПЧЕЛАРИ,
Нашите пчелни семейства и самите ние – пчеларите сме изправени пред дилемата “ДА БЪДЕМ ИЛИ ДА НЕ БЪДЕМ”! Да съществуваме ли или да не съществуваме се решава от самите нас СЕГА!
Въпреки множеството протести до Министерството на земеделието и продоволствието, въпреки множеството публикации в медиите, няма никакъв отговор от МЗП.
От нашите организирани протести, изразени в рамките на Закона и в краен случай гражданско неподчинение, както правят зърно производителите СЕГА ще се реши да бъдем или да не бъдем.

НЯМА ВРЕМЕ ЗА ОТЛАГАНЕ!

Разглеждайки последните броеве на печатните пчеларски издания, прави впечатление, че само “Пчеларски вестник” отразява тежкото положение на отрасъла “Пчеларство” и дава широка трибуна на бедстващите пчелари. ОТ ЛИДЕРИТЕ НА ДЕВЕТТЕ ПЧЕЛАРСКИ СЪЮЗА, САМО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НБПС ПЛАМЕН ИВАНОВ СЕ ОСМЕЛЯВА ДА СЕ ЗАСТЪПВА ЗА ПОМОЩ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ПРЕХРАНАТА, САМО ТОЙ ПРАВИ ИЗЯВЛЕНИЯ, ЧЕ НИСКИТЕ ИЗКУПНИ ЦЕНИ НА МЕДА СЪСИПВАТ ОТРАСЪЛА.

ПРЕДЛАГАМ:

  1. Пчеларски вестник да излезе с извънреден брой с обръщение до всички пчелари в едноседмичен срок да организират протести от бездействието на МЗП. ПРОТЕСТИТЕ А СЕ АДРЕСИРАТ ДО КМЕТОВЕТЕ И ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ. В този брой да се отпечатат по възможност повече мнения и протести на пчелари.
  2. НБПС да организира протестна пчеларска демонстрация пред МЗП, като предварително се иска с писмо разрешение от кмета на столицата г-н Бойко Борисов. ДА СЕ ПОКАНЯТ ЖУРНАЛИСТИ ОТ МЕДИИТЕ – ВЕСТНИЦИ, РАДИО, ТЕЛЕВИЗИЯ. Недопустимо е да се изтърсват кошери с пчели, тъй като може да бъде ужилен някой
    алергичен индивид и това да има летален изход. Председателите на Областните пчеларски организации да се срещнат с Областните управители и да поискат помощ и
    съдействие. НБПС да поиска съдействие от всички регистрирани партии.

НЕКА ПРИПОМНИМ НА НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ, ЧЕ ОСВЕН ПРОИЗВОДСТВОТО НА МЕД, ПРОПОЛИС, ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ И ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ, КОИТО СА НЕЗАМЕНИМА ХРАНА И ЛЕКАРСТВА, ПЧЕЛИТЕ ЧРЕЗ ОПРАШВАНЕТО ОСИГУРЯВАТ ДОБИВА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, НА СЛЪНЧОГЛЕД, РАПИЦА, ЛЮЦЕРНА, ДЕТЕЛИНА И МНОГО ДРУГИ.

инж. Сава Дончев – Плевен – donchevs@mail.bg

PS . Да, се поканят и граждани на протеста, като всеки пчелар донесе и подари на присъстващите граждани по няколко бурканчета от детска храна с мед.