назад към Библиотека


Реална ли е цена на меда 10 лв?

Реална ли е цена на меда 10 лв? Според мен и повечето пчелари напълно реална, според други не е. Те просто са оценили труда си на … като се замисля те труда си въобще не са го калкулирали в цената на меда, както и голяма част от съпътстващите разходи. А ако попитаме преработвателите то те и без да ги питаме казаха че оценяват меда ни на 50 ст. за кило и какво искаме повече от това та нали ни дават 2 лв. На международния пазар конюнктурата била такава , българския мед трябвало да се бори с конкуренцията на китайския и аржентинския мед и тем подобните му там оправдания от типа че българския мед не бил качествен и за това и цената му била такава . Дрън, дрън. Може ли въобще да се сравнява качеството на китайския и аржентинския мед с това на българския? То и европейските търговци го потвърдиха след като ползват нашия мед като подобрител за техния. Нашите търговци изнудват хората, като се възползват от това че по-голяма част от пчеларите за да преживеят трябва да продадат по някакъв начин меда си, както и от факта, че липсва каквато и да е защита както от пчеларските организации и държавата. Повечето пчелари не могат да си позволят и да потърсят правата си чрез съда. Да си го кажем направо беднотия е налегнала българския пчелар професионалист. А това не води до нищо добро.

Следващата стъпка е разпродаване на семействата на безценица и край с пчеларстването. Е и в това има някакъв резон Някои хора са се подготвили за тази стъпка и я очакват с нетърпение. Правят се големи пчелини с по няколко хиляди семейства и освободената ниша се заема. Тези, които го правят подготвят и съответните цехове за разфасоване и т.н т.е. Затварят цикъла. Сега си спомням някои статии в пчеларската преса от преди година, къдет се казваше, че за в бъдеще ще оцелеят само такива стопанства. Да така е за тях има субсидии, за нас няма. За тях има средства от еврофондовете за нас няма защото не можем да си го позволим.

Да, но има шанс нещата да си дойдат на мястото. Завъртяха се чужди търговци по нашите изложения и вдигнаха мизата с цена на едро по-висока от тази на която ние предлагаме на дребно. Да но искат количества и перфектно качество. Първоначално нашите търговци подвиват опашки, но това е само привидно. Те знаят че пчеларите още не са удряли до там че да могат сами да изнасят меда си. Чужденците си заминават и нашите хиени пак излизат на преден план. Е дават някоя стотинка повече от миналата година, но добре знаят, че тя ще им се върне десетократно. И така картинката се повтаря година след година.

Има и изход от ситуацията? Изход винаги има. И възможностите които ни се предоставят с влизането на България в ЕС се увеличиха. Само че ние сме свикнали да чакаме и докато не се отървем от старите си навици на търпение и подчинение няма да получим подобаващата цена на труда ни.
Някой ме попита как ще стане това. Ами ето как:
Според моето скромно мнение е необходимо ние сами да потърсим начини да се сдружим по места. Естествено е много трудно да се постигне някакъв консенсус между определена група хора но не е непостижимо. Когато се създаде едно сдружение и се определят ясни правила за работа тарикатите ще отпаднат по естествен път, защото те просто няма да се вписват в средата. Група пчелари с общи цели и идеи, обединени за да постигнат определени резултати – това е може би бъдещето на българското пчеларство. Така се снижават разходите за производство, могат да се предложат количества, да се затвори цикъла производство – реализация и да се получи по-висока цена на меда и останалите пчелни продукти. Ако това се постигне по места то тогава нуждата от търговците, които сега се явяват посредници между нас и купувача, ще отпадне. Е тогава те ще трябва да продават меда от няколкохилядните си пчелини които са регистрирали, но ги има само на книга, както и меда на тарикатите, но те постепенно ще изчезнат пак по естествен път.

Наистина на книга нещата изглеждат много лесни, но ако искаме да ни има трябва да намерим начин да го постигнем. Оптимист съм и мисля, че няма да е далеч времето, когато в магазините ще се продава истински пчелен мед с марката на пчеларско сдружение А, Б или В или ще прочетем във някой вестник, че пчеларско сдружение Х излезе на европейския пазар. Това последното някъде вече е факт. Но преди това се изисква много работа, много умения и упоритост. В крайна сметка нищо не се дава даром. Трябва ние сами да си го постигнем.