назад към Библиотека


Стартира национална програма за насърчаване на пчеларството

Първият етап на Национална програма за развитие и насърчаване на пчеларството ще бъде представен днес в Интер Експо Център в столицата.
Тя се разработва от Министерството на земеделието и горите, съвместно с Германското дружество за техническо сътрудничество и национално представените пчеларски организации в страната в съответствие с изискванията на Закона за пчеларството.

По време на дискусиите по работни групи ще бъдат обсъдени естествените ресурси и пчеларски технологии, развъждане и здравеопазване на пчелите, както производството на пчелен мед, маркетинг и безопасност на продуктите.

Целта на програмата е след влизането ни в Европейския съюз страната ни да може да се възползва от всички възможности за финансиране в пчеларския сектор, които в момента се прилагат в рамките на Общността.
От миналата година са в сила регламентите на ЕС, според които страните членки на Общността се подпомагат финансово, след разработване и представяне на 3-годишни национални програми.

5 620 тона е износът на пчелен мед през 2004 година, като 70 % от експорта е за страните от Европейския съюз.
Експертите припомнят, че съгласно действащата нормативна база в страните от Общността, няма предвидени директни плащания за производителите на мед и пчелни продукти, но няма и ограничителен режим за количеството на произведената продукция.
Основно експортната ориентация на пчелните продукти се определя от качеството и безопасността на продуктите, като за пчелния мед са въведени строги изисквания за липса на остатъчни количества на антибиотици и сулфонамиди и други химиотерапевтици.

Експерти от областните дирекции “Земеделие и гори”, Националната ветеринарномедицинска служба, Националното управление по горите, Министерството на икономиката, Министерството на околната среда и водите и пчеларски организации в страната ще вземат участие във форума.

1000 бурканчета мед ще бъдат раздадени безплатно в Централните Хали в столицата от една от големите фирми износителки на пчелни продукти.
За представяне на програмата е избран днешният ден, тъй като днес е денят на Свети Харалампи, който се смята за покровител на пчеларите.