назад към Библиотека


Топалов покори шахматния Олимп

Определят Топалов като легитимен наследник на Каспаров

Веселин Топалов дава пресконференция след победата Българският гросмайстор Веселин Топалов е новият световен шампион по шах!

Един кръг преди края на световния шампионат в Сан Луис, Аржентина, Топалов е недостижим на върха с 9.5 точки.

Тази нощ той направи реми с Рустам Казимджанов и след като неговите преки конкуренти Свидлер и Ананд завършиха и своите партии реми, Топалов вече е свтовен шампион.

Бившият световен шампион индиецът Вишванатан Ананд и четирикратният руски шампион Петер Свидлер останаха на второ място само с по 8 точки.

„Това е най-щастливият ден в живота ми. Тази година безспорно е най-успешната за мен. Титлата на това световно първенство е изключително важна за мен, но никога няма да забравя мачовете в София и Линарес, които бяха също толкова невероятни”, заяви след мача българският гросмайстор Веселин Топалов пред агенция „DyN“, цитирана от topsport.bg.

Все още не мога да усетя важността на титлата, която съм спечелил, но се надявам с времето да свикна да ме наричат “световен шампион”, заяви още Веселин Топалов, цитиран от БНР.

Поздравителни телеграми
Георги Първанов – Да изкачиш световния връх, побеждавайки елита на световния шахмат в най-оспорвана конкуренция, е убедително доказателство за личните Ви качества и за отличната работа на целия Ваш екип.
Това е поредно доказателство за традициите и авторитета на българския шахмат и утвърждава България като световна шахматна сила.