назад към Библиотека


Внимание, имитации на мед

По-евтиното не е най-доброто! Пчелният мед е лесноусвоима висококалорична храна. Той се препоръчва при усилен физически труд, много се използува от спортисти, туристи, от бързоразвиващите се деца и юноши, от хора в третата възраст, при всички възстановителни режими след тежко боледуване. Той стимулира имунната система на организма и действа противобактериално, противовъзпалително, подпомага кръвотворния процес, повишава трудоспособността и психотонуса, спомага за възстановяването на увредени клетки в организма. Има леко кардиотонично действие. Има място в профилактичното и диетично хранене на хора страдащи от чернодробно-жлъчни, бъбречни, белодробни, сърдечно-съдови, стомашно-чревни, обменни, нервни и кожни заболявания.

Всички образно казано чудодейни качества, се отнасят за само за мед, произведен от пчели и отговарящ на Българският Държавен Стандарт /БДС/ 2679-89 г. Съгласно новият закон за пчеларството, минал на Първо четене в Парламента, чл. 31 гласи: „С наименованието „Мед“ се обозначават само продукти,отговарящи на определението от допълнителната разпоредба на този закон. ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ § 1, т.2 „Пчелен мед“ е хранителен, вискозен, течен или кристализирал продукт, произвеждан от медоносни пчели от нектара на цветовете или секрециите от или върху живите части на растенията, които пчелите събират, трансформират, комбинират с конкретни вещества, които те отделят, складират и оставят да узреят във восъчни пити.

За съжаление по магазините продължават да се продават най-различни фалшификати. Например: „БОРОВ МЕД“ / с едри букви. Отстрани със ситни букви, върху сив фон: „Съдържание- екстракт от борови връхчета, фруктозно-глюкозен сироп, лимонена киселина …..“ и т.н. Или: „БИЛКОВ МЕД“ Отстрани – екстракт от лайка, жълт кантарион, риган, мента …….“ или по-точно МЕНТА!

Напоследък по магазините се появиха и друг вид менти: В бурканче с художествено изработен етикет, на който е написано“Пчелен мед“ /на някои етикети пише „и изосюит’7, има светло-жълта маса, значително по-рядка от пчелния мед. Ако го опитате, няма въобще аромата на пчелен мед. Цена за 400гр.-1,29- 1,30лв.- т.е. 3,23 лв. за 1 кг.- евтино! „Изосюит“ е дизахарид /бялата захар/, разложена на прости захари /фруктоза и глюкоза/ чрез химическа реакция. В него липсват биологично-активните съставки витамини, соли, органични киселини, ензими, ароматни вещества и фитонциди. Или пък са съвсем малко, ако това е смес от пчелен мед и изосюит. Според районите в нашата страна истинският пчелен мед се продава на цена 4 до 5 лева. Тази цена е за полифлорният /мнгогоцветен, билков/ мед. По-специалните видове мед-акациев, манов и др. са с по-висока цена.

Уважаеми съграждани, внимавайте за имитации! По-евтиното не е най-доброто!