назад към Библиотека


Залежават 7 500 тона мед, загубите са за над 10 млн. лева

04-04-2005 г.

През 2004 година в България са произведени 7 000 тона мед, от които са останали 5 000 тона. От 2 003 година залежават други 2 500 тона. Очертаващите се загуби са за над 10 млн. лева, съобщи пред производители на мед по време на „Пчеломания“- Добрич Георги Иванов, шеф на фирма „Булмед“. „60 на сто от меда от реколта 2003 е замърсен. Лично аз съм върнал от Добричка област 150 тона“, добави той. Предвид наближаващата нова реколта държавата трябва да се намеси и да помогне за изкупуването на залежалия мед, настояха производители. Ние не отричаме да се дотира производството на месо и мляко, но искаме субсидиране и на пчелните продукти“, каза Стефан Стефанов, председател на Български пчеларски съюз. Доказаните средни разходи за добив на 1 кг мед са 2,40- 2,60 лв. и е престъпление изкупната му цена да е 1,50-1,70 лева, каквато е в момента.

Според пчеларите, нормалната изкупна цена на меда трябва да е около 3 лева. Да се обединим и да изгоним от пазара фалшификаторите, които на фруктозата и подсладителя лепят етикети „мед“, настояха производители. Медът, който се произвежда в България, е уникален. „Химията, която навлиза в света, дава сериозно отражение върху здравето и продължителността на живота. Няма по- добра храна от пчелните продукти, това е бъдещето. Германия консумира годишно 80 -100 000 тона мед, докато един българин годишно изяжда по 200- 300 грама мед“, посочи Стефан Стефанов.

90 на сто от всички видове растения са обхванати от медоносните пчели. Там, където има пчели, добивите се увеличават от 30 до 60 процента, а при зимната рапица увеличението е 250 на сто. Според обработваемите декари, в България трябва да има 2 млн. пчелни семейства, а сега те са три пъти по- малко, посочиха специалисти. Изнасяме най- много мед за Германия- миналата година целият износ е бил за 20 млн. лева. На немския пазар обаче медът се представя като немски. Българският мед се използва и за подобрител на меда в Китай и Аржентина. Навсякъде по света всеки от 10-те вида български мед се пуска като всякакъв друг, не и като български, подчерта Стефан Стефанов. Причината е в това, че „ние все още не можем да осъществим самостоятелно износ на чист български мед. Много има да работим в тоза насока“.

„Медът, който произвеждаме в България, е абсолютен. Защо не изнасяме навън чист мед с българска марка, ние, производителите, не знаем. До нас не стигат такива неща. Мен ме тревожи повече разединението на българските пчелари. Търговците могат да се обединят и да се договорят за изкупна цена от 1,80 лв. за килограм, а ние не можем да се обединим да не им даваме продукцията си на такава цена. Преди години, по времето на Тодор Живков, държавата даваше по 5 лева на кошер за опрашване. В Словения преди всеки сезон се отпускат по 14 евро на кошер. Тук нашата държава се страхува да вложи пари в нас“- това пък каза Милан Миланов от Добрич, обявен за пчелар на Добруджа за 2005 г. с 450 кошера.