биологичен препарат Beevital HiveClean

Модератор: Scutellator

Публикувай отговор
danubica
Мнения: 18
Регистриран на: Вто Авг 05, 2008 3:59 pm
Местоположение: Плевен

биологичен препарат Beevital HiveClean

Мнение от danubica »

Петко Пурчев, Плевен
apis_danubica@abv.bg

Още един нов биологичен препарат

Отскоро в Австрия [Food & Beverage Handelges.m.b.H , A-5164 Seeham/Salzburg, Wieseberstr. 19, Austria Tel. + 43 (0)62 17-20 2 75, Fax + 43(0)62 17-20 2 75-3, info@beevital.com, http://www.beevital.com] се появи нов биологичен продукт – BeeVital Hive Clean, който активизира хигиенните инстинкти при пчелните семейства.
Състава на продукта е доста прост - вода, захароза, лимонена киселина, оксалова киселина, екстракт от прополис, различни етерични масла.
Препарата се нагрява до температура на човешкото тяло. Препоръчва се неговото използване при външна температура между +10 и 250С. В случай, че външната температура на въздуха е доста висока пчелите напускат своето гнездо и действието на препарата е малко ефективно. Най-доброто време за неговото използване е втората половина на деня, по възможност по близко към вечерта. Оптималният резултат се постига когато голяма част от пчелите се намират в кошера.
Необходими са около 15 мл от Bee vital Hive Clean с които се напръскват междурамията на 7-8 рамки, т.е. там се намира голяма част от акарите. Премахването на налепите от восък между рамките подобрява използването на препарата.
Beevital HiveClean действа повърхностно върху тялото на пчелата. Създаден от естествени компоненти които не влияят върху качеството на меда. При използване на препарата в междурамията на кошера се образуват лепнещи микроскопически капки които се прилепват към власинките на пчелите. В процеса на своето движение пчелите разнасят препарата в целия кошер. Beevital HiveClean активизира при пчелите хигиеничните инстинкти, като стимулира при тях по-добре да чистят килийките от мъртви личинки. Пчели, силно заразени и отслабнали от вароатоза напускат семейството.
Препарата Beevital HiveClean променя миризмата на гнездото, вследствие на което слепите акари, ориентиращи се само по миризмата възприемат променяща се миризма като загуба на източник на хранене. Това дезориентира акарите и те напускат своя стопанин. Паразитите падат на дъното на кошера и умират от глад. Смъртта не се обуславя от каквито и да е било химически компоненти в Beevital HiveClean. Резултата може да бъде забелязан само на дъното на кошера, но не и на питите. Правилното използване на препарата не оказва отрицателно влияние върху пчелите, пилото или пчелната майка.
Третирането започва през пролетта, когато започва събирането на прашец в условията на относително топло време се провежда контролна третиране с 15 мл от Beevital HiveClean, който се разпръсква в центъра на гнездото. Необходимо е да се напръска дълбоко в междурамията за да може Beevital HiveClean да попадне върху всички пчели. На следващия ден, сутринта може да се извърши оценка за падането на акарите. В случай на масово падане на акари (паразити) пчеларя е длъжен да проведе комплексна обработка, която да доведе към регенерация на пчелното семейство.
Третирания проведени до септември месец имат ефект за пчелите които ще презимуват. Следващите третирания оказват влияние за пчелите от следващата година. В период юни-август, след центрофугирането на меда се извършва оглед относно състоянието на пчелното семейство. По това време, повечето акари вароа се намират в килийките с пило. В период ноември-декември при условия когато температура е повече от О0С е възможна още една обработка зимното кълбо на пчелното семейство. По такъв начин се унищожават последните акари които без третирания биха оцелели още 6 месеца. Контролно третиране може да се извърши по всяко време на годината, даже в кълбото на зимуващите пчели. За едно третиране е необходимо 10-20 милилитра.
Pa4o
Мнения: 139
Регистриран на: Нед Фев 18, 2007 6:54 pm

Re: Нов биологичен препарат

Мнение от Pa4o »

коя фирма го внася
valaz
Мнения: 526
Регистриран на: Пон Апр 09, 2007 9:48 pm
Местоположение: София

Re: Нов биологичен препарат

Мнение от valaz »

Струва ми се трудоемко, ако трябва да се пръскат една по една питите, и то по няколко пъти годишно.
Публикувай отговор

Обратно към “Болести и неприятели / Diseases and foes”