Семейство без майка

Начини за размножаване - самосмяна, роене, свещево.

Модератор: Scutellator

Публикувай отговор
млад пчелар
Мнения: 53
Регистриран на: Чет Мар 30, 2006 11:59 pm
Местоположение: Враца 14бр. ДБ

Семейство без майка

Мнение от млад пчелар »

Здравейте, днес ходих на пчелина си и видях, че едно от пчелните семейства няма майка. Затова съдя по следните причини:пчелите нямат изобщо никакво пило, пчелите трепкат с крилца и разпилени по всички пити, бях им сложил преди няколко седмици питки от мед почти не бяха взели нищо от тези питки. За да бъда 100% сигурен, че нямат майка днес им сложих контролна пита и след няколко дни ще видя дали са заложили маточници.Според мен за да спася семейството има две опции: първата е да го присъединя към някое друго семейство, втората е да му предам миналогодишна майка. Втория вариант ми по допада. Проблемът ми е, че незнам откъде мога да намеря миналогодишна майка? Вие какво ще ме посъветвате?
Аватар
mmm.1979
Мнения: 301
Регистриран на: Пон Яну 19, 2009 9:44 pm
Местоположение: ПОПОВО
Обратна връзка:

Re: Семейство без майка

Мнение от mmm.1979 »

Колега МЛАД ПЧЕЛАР според мен по добрия вариант е да го обединиш с друго по- слабо семейство с добра майка и за по-късно пролетта ще имаш силно семейство което ще ти даде продукция а и сега в едно семейство са необходими колкото се може повече пчели понеже смъртноста сега е най-голяма.А варианта да му предадеш майка не ми се струва удачен тъй като не се знае дали ще я приемат а и каква майка ще ти продадат "специалистите" майкопроизводители така че рискът да загубиш това семейство е доста голям.
Не подценявай този, който прави крачка назад, защото може и да се засилва... http://mmm1979.mylivepage.ru/
buci59
Мнения: 591
Регистриран на: Пет Яну 30, 2009 10:21 am
Местоположение: Силистра 50 бр. ЛР
Обратна връзка:

Re: Семейство без майка

Мнение от buci59 »

Колега и аз ще ти дам същият съвет-по добре с-то без майка го прехвърли към друго което е по-слабичко.Ако си с ДБ това без майка го сложи зад пределната дъска а ако си с ЛР го сложи от долу на с-то като за всеки случай сложи вестник между тях.За 1-2 дни с-та ще се обеденят без проблем.По късно /преди или след акацията/ от същото с-во ще си направиш отводка и ще си възстановиш бройката.Успех.
Цеко
Мнения: 209
Регистриран на: Вто Мар 03, 2009 1:27 pm
Местоположение: с. Воднянци, Видинско

Re: Семейство без майка

Мнение от Цеко »

Доколкото знам по това време на годината не се предлагат майки, по горните съвети са много правилни др. вариант е както си им сложил контролна пита да изчакашда видиш дали те ще си пройзведът собствена майка, но този вариант е много рискован все пак е много рано.
Христо Христов
Мнения: 104
Регистриран на: Пон Окт 13, 2008 6:52 am

Re: Семейство без майка

Мнение от Христо Христов »

Единственият разумен вариант според мен е обединяването с друго семейство.Дори да намериш от някъде майка пчелите е съмнително дали ще я приемат защото са само стари и времето е нестабилно.Отглеждането на майка от самото семейство е невъзможно, защото старите пчели ще измрат преди да се излюпят нови, дори и да се оплоди някакси.Евентуалното подсилване с пило и пчели за да успеят си отледат майка също не е рентабилно, защото ще отслабиш друго семейство заради кауза с неясен край.
млад пчелар
Мнения: 53
Регистриран на: Чет Мар 30, 2006 11:59 pm
Местоположение: Враца 14бр. ДБ

Re: Семейство без майка

Мнение от млад пчелар »

Благодаря ви за съветите. Наистина, ако семейството го присъединя към друго по-слабо семейство ще бъде по-добре и така ще направя.
Публикувай отговор

Обратно към “Размножаване и селекция / Reproduction and selection”