Пити без рамки в кошер Дадан-Блат

Information, articles, photos, plans and sizes for bee hives.

Модератор: valvrv

Публикувай отговор
katyusha
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Май 25, 2006 4:44 pm

Пити без рамки в кошер Дадан-Блат

Мнение от katyusha »

Здравейте,

Аз съм съвсем начинаещ пчелар (получих кошерите от роднина, който не може вече да гледа пчелите). Чета много, но нямам практически опит.
Имам проблем, който не знам как да реша. Преди една седмица открих, че поради моя грешка семейството е започнало да гради две пити без рамка залепени за възглавницата и да ги пълни с мед (както в природата). Мой познат пчелар ме посъветва да ги изрежа и да ги затворя в буркани заедно с восъка. За съжаление не знам как да изгоня пчелите преди да изрежа питите и изобщо как да извърша цялата операция без да разтревожа семейството. Моля, дайте ми практически съвет.
Катюша
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Мнение от ттитто »

Аз не съм по-голем пчелар от тебе, но няма как да не го разтревожиш. Те се тревожат дори само като отвориш кошера. Стига да не го правиш прекалено често. Пробвай да ги изчеткаш с мека четка от питите! Обаче се екипирай добре :lol: !
katyusha
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Май 25, 2006 4:44 pm

Мнение от katyusha »

Благодаря за отговора.
Това с четка или перо го знам - не знам има ли други начини (със някакъв спрей или др.). Освен това като вдигам възглавницата (вътрешния капак на плодника) няма ли опасност така изградените пити да се откъснат и да паднат в плодника? Или да ги изрязвам постепенно докато повдигам капака и после да ги извадя?
Просто нямам практически опит.
Катюша
DAN
Мнения: 427
Регистриран на: Сря Май 18, 2005 2:14 pm
Местоположение: Русе

Мнение от DAN »

Не се чуди ами се "хващай" на работа.
Постели бяло платно пред кошера, като единия му край да е захванат за прелетната дъска на кошера. Намери си "доброволец" /по-пълничък, че като го нажилят да не му личи :lol: /. Трябва добре да се облечете. Сложи си було и ръкавици или си намажи ръцете обилно с оцет. Повдигаш внимателно възглавницата, пренасяш я на платното и я подпираш в единия край на земята върху платното. Питите задължително да са разположени вертикално, ако се клатят и са неустойчиви ще се наложи помощникът ти да държи възглавницата без да я поставяте на земята. Необходимо ти е: нож, голяма купа покрита с плат за да не влизат пчелите и добре подпалена пушалка. Започваш да подпушваш по малко питите от долния им край и така парче по парче режеш с ножа и слагаш в купата, като постоянно купата трябва да е закрита с плата. Когато пиключиш тръсни възглавницата с рязро движение и пчелите ще паднат на платното. Когато се приберат в кошера прибери веднага платното защото може би ще е изцапано с мед и ще предизвикаш кражба. Така също веднага се прибира и купата с мед след като приключиш с нея. В кошера махаш преградната дъска и слагаш рамки с основи за градеж до рамките с пило. Може да сложиш и изградени пити ако имаш. Затваряш кошера с възглавницата и си готов. :lol:
Дано съм ти бил полезен.
katyusha
Мнения: 3
Регистриран на: Чет Май 25, 2006 4:44 pm

Мнение от katyusha »

Dan, много благодаря!
Мисля, че съветът ти ще ми свърши работа.
Публикувай отговор

Обратно към “Жилища на пчелите / Beehives”