"Майкопроизводител №1 на България за 2006 г."

Начини за размножаване - самосмяна, роене, свещево.

Модератор: Scutellator

Публикувай отговор
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

"Майкопроизводител №1 на България за 2006 г."

Мнение от Dinko »

"Майкопроизводител №1 на България за 2006 г."
Ще осигури ли субсидията качеството на пчелните майки?

13-06-2007 г. Организатори на церемонията по излъчване на пчелар "Майкопроизводител на 2006" и награждаването бяха Националната развъдна асоциация по пчеларство (НРАП), фондация "Любослав Кисов" и вестник "Пчела и кошер".

Основните изисквания пред пчеларите, отглеждащи майки, формулира председателят на НРАП доц. Пламен Петров. Майкопроизводители могат да бъдат всички физически и юридически лица, които отговарят на определени критерии, указани в нормативната база и най-вече в Закона за пчеларството и Наредба 47. Управителният съвет на НРАП е разработил и допълнителни изисквания, по които всяка година се преценяват кандидатите. Критериите са свързани и с капацитета на производството, доказаната търговска марка, изисквания за броя пчелни семейства, с които разполага майкопроизводителното стопанство, и др. Майкопроизводители на годината се предлагат от Комисията по селекция, Комисията по контрол на развъдните бази и се утвърждават на УС на асоциацията, а тази година са утвърдени и на общо събрание на развъдната асоциация. Мнението на всички членове на развъдната асоциация е, че за 2006 г. достойни да носят този приз са Светослав и Венелин Стоянови от село Катунец, Ловешка област. Те са работили и са възпитаници на най-старото действащо в момента наше развъдно стопанство - това на "Апиакта", Ловеч. Опитът от годините, прекарани там, прилагат сега в собственото майкопроизводно стопанство.

Приветствие и връчване на почетен диплом за "Майкопроизводител на 2006 г." направи Марин Маринов, носител на приза за 2005 г. Той честити това признание, оказано на техния труд и на усилията, които са положили при създаването на базата и при изпълнението на селекционната програма, и им пожела да продължават напред със същия хъс и качество в работата. Специален плакет на фондация "Любослав Кисов" връчиха синовете му - "Искаме да поздравим нашите колеги за труда, който положиха в дейността, и че създадоха един добър пчелин. Фондация "Кисов" ви връчва почетния плакет за "Майкопроизводител на 2006 г.", на който е написано: "Земята, жената и пчелата, за да раждат, трябва да се обичат". Това са думи на баща ни Любослав Кисов.".

Фермата на призьорите се състои от два пчелина с 240 пчелни семейства. Работят по система Дадан-Блат, като възможностите за производство са 3000 майки и 150 отводки. Пчелинът в село Катунец е на 25 км от Ловеч. Районът е с много прашецодайни растения, които спомагат за качеството на майките, има продължителна поддържаща паша. Тези производители имат едни от най-добрите показатели за качество на отглежданите пчелни майки.

Одобрената от Министерството на земеделието и горите и заложена в програмата за развитие на пчеларството 2007-2009 г. субсидия за пчелни майки ще стартира от 15 юни 2007 г. Решено е през трите години от действие на програмата да се изплащат по 200 000 лв. за качествени пчелни майки от лицензирани майкопроизводителни пчелини. С тези пари се стимулират основно производителите, но в крайна сметка ефектът от подобряването на качеството на произвежданите и разпространявани пчелни майки ще се почувства от всички пчелари.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Мнение от Dinko »

Измислиха го !
Няма да плащат на кошер а за производство на майки.
Сега ще произведат 1000000 майки на книга и ще вземат парите.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от dimitarbonev »

И то първо със закъснение, второ само ако си купиш майката директно от майкопроизводственото стопанство и трето кампанията ще трае само един месец.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Публикувай отговор

Обратно към “Размножаване и селекция / Reproduction and selection”