За хвойното брашно

Модератор: Scutellator

Публикувай отговор
danubica
Мнения: 18
Регистриран на: Вто Авг 05, 2008 3:59 pm
Местоположение: Плевен

За хвойното брашно

Мнение от danubica »

В. Давыдов, Русия

За хвойното брашно
Хвойното брашно (Juniperus communis) се използува за борба с вароатозата по пчелите. Третирането с хвойното брашно се провежда през цялото активно време на пчелите. Необходимо е това да стане колкото се може по-рано, когато броят на акарите в пчелното семейство е минимално. Третиранията се провеждат три пъти през интервал от 7-10 дни, като обилно се посипват пчелите с хвойното брашно. Акара не понася миризмата на хвоята и започва активно да се движи. Неговите смукачелта на крачета се отрупват с хвойна пепел, акара пада на дъното на кошера, където умира.
Преимуществата на хвойното брашно в сравнение с другите химически препарати е в това, че то е безвредно и може да се използва по всяко време на година. При обработка с химически препарати голяма част от акарите отново се връщат в пчелното семейство, а при хвойното брашно това почти не става. Хвойно брашто може да се направи и от кедър (Pinus cembra L.). Миризмата на кедъра също не се понася от акарите. Не понасят те и миризмата на смолата на кедъра. Ако на горните летви на рамките се постави парчета от смола на кедър, действието на хвойното брашно върху акара се увеличава.
Приготвяне и използуване на хвойно брашно. Вземаме млади клонки от бор (Pinus sp.). Премахваме игличките и ги сушим при температура 40-450С. След изсушаването боровата хвоя трябва да стане суха, чуплива със зелен цвят. След което вземаме изсушената хвоя, надробяваме колкото се може по-ситно и я смиламе на машинка [например, за кафе] за да стане на пепел. Получава се сух прах със зелен цвят.
Хвойното брашно се съхранява в плътно затворен стъклен съд, като гаранционния му срок е около 24 месеца.

Източник: htt://www.uley.info/72.htm
Превод Петко Пурчев, Плевен
apis_danubica@abv.bg
Публикувай отговор

Обратно към “Болести и неприятели / Diseases and foes”