Ако е нектарен, търси ароматен мед (освен ако не е акациев, или рапичен - него няма как да го сбъркаш - на вид е като свинска мас). Ако е манов - тъмен и вискозитетен. Колкото съдържанието на мана е по-високо, той е по-тъмен и по-вискозитетен (това важи за българските манови медове)- до кафяво или катранено зелено , като в тези случаи ако забодеш лъжица в буркана, тя остава изправена. Ароматът при тях не е толкова силен.
Горски букет - с червеникаво-кафяв цвят (може да съдържа мана) и е също сравнително вискозитетен мед. Кристализира по-бавно от нектарния (до 6-12 месеца - акация), но по-бързо от мановия (до 2 години). Често признаците му са комбинация от двата вида.
Ако медът е прегорял (претапян на по-висока температура) той потъмнява, но не може да бъде сбъркан с манов или горски мед ( по-рядък е ) и при има нехомогенна кристализация (остава на два слоя - слой кристализирал и слой течен мед).
Подправения мед ( с добавка глюкоза или изосуит) има типичния за изосуита привкус - леко лепкав на зъбите (кътниците)
При възможност купувай меда от познат пчелар и/или такъв който никога не е бил претопяван (или пресен или захаросан).
Успех
Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския мед
-
- Мнения: 756
- Регистриран на: Нед Сеп 14, 2008 6:15 pm
- Местоположение: област Хасково
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския м
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Re: Драги Пчелари, дайте ми съвет как да различ. истинския м
Да, но е скъп.beehoney написа:Бонев е прав само в лаборатория и то централната в София - фалшификации с С4 захари чрез мас-спектрометър - 101,00 лв.
Питам се - този тест ще даде ли някакъв ориентир или гаранция, че е добавяна захар (при паша или в готовия мед).
Какви са границите на съдържание на захари в меда?
Редуциращи захари (глюкоза и фруктоза) и захароза (в %) - 40.80лв
ПП: Виждал съм и леко бяла утайка на дъното на буркани!?