Питанка за меда ...
Питанка за меда ...
Здравейте колеги.Таз година май ще е добра .Имам питане за меда,който извадих днес.Половината от рамките ми бяха почти напълно запечатани.Другата половина обаче меда беше много рядък.Има ли проблем че меда е толкова рядък.Аз със сигурност ще оставя тенекийте отворени за да се испари водата,и да не вкисне.
Трябваше да изчакам поне още 2-3 дена и тогава да вадя,но служебни ангажименти ме притиснаха и няма да ме има поне 7-8дена.Та затова побързах да извадя колкото мед имаше.
Дайте мнение ,какво Вие бихте направили на мое място.Предварително благодаря
.......................
и ако не Ви стигат тенекийте, се обаждайте
Трябваше да изчакам поне още 2-3 дена и тогава да вадя,но служебни ангажименти ме притиснаха и няма да ме има поне 7-8дена.Та затова побързах да извадя колкото мед имаше.
Дайте мнение ,какво Вие бихте направили на мое място.Предварително благодаря
.......................
и ако не Ви стигат тенекийте, се обаждайте
...време е да пчеларстваме...
Re: Питанка за меда ...
...колега аз съм споменал каква е причината да извадя малко по рано меда.
Все пак ми трябва мнение а не остроумици.Моля ако нямате мнение по въпроса не ми пълнете темата с глупости .
Извинявам се ако съм обидил някой
Все пак ми трябва мнение а не остроумици.Моля ако нямате мнение по въпроса не ми пълнете темата с глупости .
Извинявам се ако съм обидил някой
Няма да вкисне.Затваряй плътно тенекиите и ги дръж на хладно
...не е ли по добре да са отворени Така водата ще може да се испари...поне според мен
Ако са отворени става по-лошо-ще вкисне,защото медът има свойството да обира влагата от въздуха в помещението....Пък могат да вляэат и мравки.Слънчогледа е така,като го центрофужиш-тече като вода,а след 2 седмици втвърдява.
Ако имаш възможност разбърквай го по често,а капаците остави леко отворени.
Зависи каква е влажността на въздуха. От извадени от миналата година новоизградени пити с запечатан и незапечатан мед, незапечатания е прокиснал. Меда, който остава по дъното на центрофугата, преди следващото вадене на мед го намирам много по-рядък, отколкото меда налят в бурканите. В общи линии, по-вероятно е открития мед да поеме влага, отколкото да я изпарява.
-
- Обратна връзка:
Точно така, зависи от влажността на въздуха и помещението! Ако помещението не е мазе или сутерен оставени отворени тенекии с тензух е удачният вариант.valaz написа:Зависи каква е влажността на въздуха. От извадени от миналата година новоизградени пити с запечатан и незапечатан мед, незапечатания е прокиснал. Меда, който остава по дъното на центрофугата, преди следващото вадене на мед го намирам много по-рядък, отколкото меда налят в бурканите. В общи линии, по-вероятно е открития мед да поеме влага, отколкото да я изпарява.
- ba4o_ivan1976
- Обратна връзка:
Така ще издържи между година и две после ще се умирише!!!!!!!c-a-c- написа:Няма да вкисне.Затваряй плътно тенекиите и ги дръж на хладно
Но до една година няма проблем!!!!!
http://ba4o.mylivepage.com/ Изборът, а не случайността определя съдбата на човек.
Мисля да ги наредя в гаража, където е топличко.Ще им оставя отворени капаците.Така се надявам че горещината ще предизвика испарение на водата ( до колкото е възможно )
-
Колега, според мене, не си оставяй отворени капаците, че може да имаш много големи проблеми с мравките и разни лоши миризми. Меда постепенно ще се сгъсти от самосебе си.
Може ли да попитам, имаш ли представа от какво е събиран меда?
Ако меда е слънчогледов, практиките показват, че запечатан в питите, бързо се втвърдява. Такъв мед опитните пчелари съветват да се вади веднага след като пчелите започнат да запечатват, без да се чака пълно запечатване. Има писано от колеги за този вид мед.
Ако меда е рапицов, важи същото.
Ако меда е полиморфен, това, че има недозапечатано ,не е проблем. Имам колеги, които познавам, и те центрофужат меда, като измежду напълно запечатаните пити, центрофужат и незапечатани.
По принцип, моето скромно мнение е, че пчелите сами преценят, колко вода да има в меда, и ако меда е узрял, запечатват.
Аз мисля, без да заангажирам никого, че меда ти е готов. Не пренебрегвай това, че е много топло и с висока влажност. При горещо време, меда е по-рядък при центрофугиране.После си става напълно нормален.
Аз бих затворила добре тенекиите, защото осите и мравките са ми създавали проблем.
Но! Първо, ако може, дай определение на меда.
Ако меда е слънчогледов, практиките показват, че запечатан в питите, бързо се втвърдява. Такъв мед опитните пчелари съветват да се вади веднага след като пчелите започнат да запечатват, без да се чака пълно запечатване. Има писано от колеги за този вид мед.
Ако меда е рапицов, важи същото.
Ако меда е полиморфен, това, че има недозапечатано ,не е проблем. Имам колеги, които познавам, и те центрофужат меда, като измежду напълно запечатаните пити, центрофужат и незапечатани.
По принцип, моето скромно мнение е, че пчелите сами преценят, колко вода да има в меда, и ако меда е узрял, запечатват.
Аз мисля, без да заангажирам никого, че меда ти е готов. Не пренебрегвай това, че е много топло и с висока влажност. При горещо време, меда е по-рядък при центрофугиране.После си става напълно нормален.
Аз бих затворила добре тенекиите, защото осите и мравките са ми създавали проблем.
Но! Първо, ако може, дай определение на меда.
За пръв път ми се случва, като вадя пита от кошера, или режа далак, меда капе като вода по земята! Центрофугирах само запечатани над 70-80% пити и меда ми се струва по-рядък от нормално. Отскоро цъфна слънчоглед, предполагам е от него. Входовете на някои кошери пожълтяха.
-
- Обратна връзка:
Досега не си ли вадил слънчоглед? От него е, не се притеснявай той е така рядък!! А и при тези температури....valaz написа:За пръв път ми се случва, като вадя пита от кошера, или режа далак, меда капе като вода по земята! Центрофугирах само запечатани над 70-80% пити и меда ми се струва по-рядък от нормално. Отскоро цъфна слънчоглед, предполагам е от него. Входовете на някои кошери пожълтяха.
Аз веднъж поради много умора, без да искам изсипах пълна водна чаша с вода в тенекия с току що центрофугиран мед Ужас Сложих тенекията отворена на слънце за цял ден. Така 2 дена. На третия затворих тенекията. На меда за щастие нищо не му стана