стари рамки

Information, articles, photos, plans and sizes for bee hives.

Модератор: valvrv

Публикувай отговор
nasko82
Мнения: 44
Регистриран на: Нед Ное 20, 2005 5:52 pm
Местоположение: свиленград/софия

стари рамки

Мнение от nasko82 »

с какво почиствате старите рамки?аз ги обгарям с бензинова горелка,което обаче отнема повече време,а рамките потъмняват :( .как приемат пчелите по-тъмните рамки?бях чувал за някакъв спирт или нещо подобно(рамките се потапяли в варел от този спирт и ставали като чисто нови)?
Изображение
Росен Тенчев
Мнения: 108
Регистриран на: Вто Фев 28, 2006 8:54 pm
Местоположение: Пловдив

Re: стари рамки

Мнение от Росен Тенчев »

Това за което питаш се прави с 6% р-р на NаО ( сода каустик) но щети трябва и съд от алпака за тази цел може да използваш някоя стара мивка. Температурата на р-ра 20-30 градуса и потапяш рамката за 10 минути след което изплакваш обилно с вода и имаш вече чистонова рамка .
valvrv
Мнения: 492
Регистриран на: Чет Дек 15, 2005 9:05 am
Местоположение: Димитровград

Мнение от valvrv »

мисля че се използва и за дезинфекциране за американски гнилец
apis1964
Мнения: 289
Регистриран на: Пон Фев 13, 2006 8:06 pm
Местоположение: гр.Габрово
Обратна връзка:

Мнение от apis1964 »

Старите рамки почиствам по следният начин:
В голям съд -варел или нещо подобно наливам вода ,която трябва да заври ,след това добавям във врящата вода сода за бъчви(с която се измиват буретата за вино)содата може да се закупи от всяка агро-аптека и струва стотинки.
След като добавя содата започвам да потапям рамките за около 10-15 секунди всяка,или по няколко наведнъж зависи от големината на съда който използувате,след това ги оставяте да изсъхнат и са готови за употреба -всичко от тях пада и е по -безопасно от сода -каустик.
Успех в начинанието! :wink:
korradi
Мнения: 255
Регистриран на: Съб Юни 03, 2006 7:23 pm
Местоположение: Смолян
Обратна връзка:

Мнение от korradi »

За содата каостик използвай гумени ръкавици!!!За амер.гнилец разтвора трябва да е врящ.
Dimitar V Dimitrov
Мнения: 5
Регистриран на: Сря Ное 29, 2006 6:59 pm
Местоположение: Asenovgrad
Обратна връзка:

Мнение от Dimitar V Dimitrov »

valvrv написа:мисля че се използва и за дезинфекциране за американски гнилец
да извариават се
Pa4o
Мнения: 139
Регистриран на: Нед Фев 18, 2007 6:54 pm

Мнение от Pa4o »

Колеги, старите рамки са си стари рамки.Те чудесно горят в камината.И понеже пчелите ни дават толкова много, то аз ви питам---Те не са ли заслужили за нови , ами ще им слагаме буклуци?
krasimir.ninov
Мнения: 35
Регистриран на: Вто Дек 19, 2006 4:47 pm
Местоположение: gr. Vratsa

Мнение от krasimir.ninov »

Pa4o написа:Колеги, старите рамки са си стари рамки.Те чудесно горят в камината.И понеже пчелите ни дават толкова много, то аз ви питам---Те не са ли заслужили за нови , ами ще им слагаме буклуци?
Съгласен и аз предпочитам нови рамки да им слагам.
Кънев
Мнения: 57
Регистриран на: Вто Яну 16, 2007 10:28 am

Мнение от Кънев »

При условие, че семействата са здрави, почисвам рамките само с рамкоповдигач или нож, след което, внимателно и набързо ги обгарям с газова горелка. Ежегодно сменям около една трета от питите, които са остарели или деформирани. Рамки които са деформирани от теловете, счупени са, или са червясали унищожавам. Здравите обаче използвам. Дезинфекция със сода каустик съм правил на закупени на старо кошери, но е голяма цапотия, освен това кошерите се деформираха. Дезинфекция на рамки по този начин не е оправдано. Десет или дванадесет рамки струват четири - пет лева и се ползват години.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Мнение от drone »

Стари рамки почиствам след изрязване на старата пита за претопяване, чрез изваряване в 5 % разтвор на сода каустик. Трябва разтвора хубаво да ври . Използвам за загряване газ пропан -бутан и пиростия. Разтвора - в тенекия за сирене. До нея втора тенекия с чиста вода. Потапям едновременно 5-7 рамки от единия край и след 15-20 секунди ги вадя и слагам обратно. Естествено работи се с гумени ръкавици. След това ги изплаквам в чистата вода и нареждам за изсъхване. При добро темпо за час обработвам 50-60 броя. Рамките се очистват идеално от восък и прополис и стават кафеникави. Но след изсъхване си възвръщат цвета. Все едно са нови.Не мисля ,че е нужно да се изхвърля годен инвентар ,ако имаш време да го поправиш естествено. Проблема е, че на някои им е по- изгодно/евтино/ да си купят готови сковани рамки, отколкото да ги почистват,но това е въпрос на сметков баланс.
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от коко »

drone написа:Стари рамки почиствам след изрязване на старата пита за претопяване, чрез изваряване в 5 % разтвор на сода каустик. Трябва разтвора хубаво да ври . Използвам за загряване газ пропан -бутан и пиростия. Разтвора - в тенекия за сирене. До нея втора тенекия с чиста вода. Потапям едновременно 5-7 рамки от единия край и след 15-20 секунди ги вадя и слагам обратно. Естествено работи се с гумени ръкавици. След това ги изплаквам в чистата вода и нареждам за изсъхване. При добро темпо за час обработвам 50-60 броя. Рамките се очистват идеално от восък и прополис и стават кафеникави. Но след изсъхване си възвръщат цвета. Все едно са нови.Не мисля ,че е нужно да се изхвърля годен инвентар ,ако имаш време да го поправиш естествено. Проблема е, че на някои им е по- изгодно/евтино/ да си купят готови сковани рамки, отколкото да ги почистват,но това е въпрос на сметков баланс.
Дали ако си заложиш газта, загубеното време и труда, не излиза почти същото както и да си купиш нови за 35 ст. Тази въпрос си го задавам и на себе си, защото аз правя почти същото. Но май ще трябва да започнем да мислим, както мислят младите момчета, а именно старите рамки в камината .... и .... нов начин на работа, със съответно нова цена на продукта.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Мнение от drone »

Нови за 35 ст. ще купиш , ама несковани. След това ще трябва пак труд за коване, дупчене на отвори за теловете и времето май пак е станало толкова , че и повече, колкото за почистване и изваряване. Така,че въпросът е спорен. :?: :!:
nedqlka
Мнения: 27
Регистриран на: Нед Фев 11, 2007 10:00 am

стари рамки

Мнение от nedqlka »

Колеги,имаме много сложна , важна и отговорна работа при отглеждането на прекрасните пчелички.Тя /работата/ трябва да е хем рентабилна, хем осигуряваща добро здраве на пчелите и хигиенична "зала" за получаването на този прекрасен природен продукт, който не можем да "измием" както замърсените плодове и зеленчуци. Аз мисля, че най-добрия вариант е парна восъкотопилка, при която продължително време под въздействието на високата температура дезинфекцираме и почистваме старите рамки. Восъкът буквално импрегнира дървесината , после с горелка се почистват окончателно остатъците и се получава прекрасен филм, който фино е покрил повърхността. За мен това е идеалният вариант за старите рамки, пък след години и в камината ще се представят добре :lol: .
Публикувай отговор

Обратно към “Жилища на пчелите / Beehives”