Наводнени кошери-съвет

Начини за размножаване - самосмяна, роене, свещево.

Модератор: Scutellator

Публикувай отговор
fritz
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Юни 03, 2006 11:21 am
Местоположение: Пазарджик

Наводнени кошери-съвет

Мнение от fritz »

Здравейте,имам 20 кошера в с.Сарая -Пазарджишко,които бяха наводнени от изминалите валежи-кошерите бяха пълни до половината с вода.Вчера ги прегледах всички и се оказа,че само в 2 кошара са се удавили всички пчели(бяха по на ниско),а останалите са намерили спасение в магазините.Дайте съвет как да процедирам,нужно ли е някакво лечение и какво?Вчера свалях всички магазини и вадих една по една плодниковите пити-в някой от тях имаше вода която внимателно изтръсквах.Пилото за сега изглежда добре,но дали не е измръзнало и заразено от студената и мръсна вода ще разбера май след 2-3 дена.Кал по питите няма-само по дъната слабо.Майките изглеждат добре,но пчелите доста неспокойни.Подсуших и почистих дъната колкото можех.
коко
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 1:47 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Наводнени кошери-съвет

Мнение от коко »

fritz написа:Здравейте,имам 20 кошера в с.Сарая -Пазарджишко,които бяха наводнени от изминалите валежи-кошерите бяха пълни до половината с вода.Вчера ги прегледах всички и се оказа,че само в 2 кошара са се удавили всички пчели(бяха по на ниско),а останалите са намерили спасение в магазините.Дайте съвет как да процедирам,нужно ли е някакво лечение и какво?Вчера свалях всички магазини и вадих една по една плодниковите пити-в някой от тях имаше вода която внимателно изтръсквах.Пилото за сега изглежда добре,но дали не е измръзнало и заразено от студената и мръсна вода ще разбера май след 2-3 дена.Кал по питите няма-само по дъната слабо.Майките изглеждат добре,но пчелите доста неспокойни.Подсуших и почистих дъната колкото можех.
Най вероятно, /по информация от подобно пострадал/ пилото е унищожено и ако е имало и тиня, пчелите няма да искат да обитават тези рамки. Така че, пълната подмяна /естествено след наблюдение/ на рамки, нови основи, може би ще е най-подходяща.
34038
Мнения: 245
Регистриран на: Вто Мар 07, 2006 4:53 pm
Местоположение: Полски Тръмбеш 5180

Re: Наводнени кошери-съвет

Мнение от 34038 »

fritz написа:...Вчера свалях всички магазини и вадих една по една плодниковите пити-в някой от тях имаше вода която внимателно изтръсквах...
При всякакви маниполации с пити в които има яйца,ларви и скоро запечатано пило трябва пчелите да се "смитат".Със тръскането се предизвиква разместване на личинките,особенно по младите и пчелите ги изхвърлят.
Леко ни е да даваме съвети като сме на сухо.Коко е прав-ако има замърсяване и пчелите не честят,по-добре е да се сложат други пити.
Има опасност,ако майката се е настанило в магазина и е започнала да снася там,да не слезе в плодника.Мисля че трябва да я "свалиш"долу.
А за "отводняването"на килийките без стръскване може би ефектно щяло да е поръсване с пудра захар.Извинявай но мнението ми е "след дъжд-качулка"
Ако семействата са силни и има паша няма да има проблеми.Ако няма-подхрани с мед или медов разтвор.
Вярните пътища са най-къси!
fritz
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Юни 03, 2006 11:21 am
Местоположение: Пазарджик

Мнение от fritz »

34038 написа: Има опасност,ако майката се е настанило в магазина и е започнала да снася там,да не слезе в плодника.Мисля че трябва да я "свалиш"долу.
А за "отводняването"на килийките без стръскване може би ефектно щяло да е поръсване с пудра захар
За майката се оказа точно така-на 4 кошера беше започнала да снася в магазините и поради мръсните пити всички останали пчели бяха там и естествено имаше заложени маточници.Сложих други пити и основи заедно с магазинните на които имаше пило - в плодника(забравих да спомена,че кошерите са дадан блат)изрязах маточниците и направих 4 сборни отводки от "по-сухите" кошери като им залепих по 2 маточника.
А това за пудрата захар не го знаех ще го имам в предвид, но дано не се налага.Кошерите бяха много силни и имат доста мед в магазините ,при нас
има много паша( хиляди декари с тютюн и слънчоглед)и се надявам до цъфтежа им да се възстановят.Благодаря Ви за вниманието.
34038
Мнения: 245
Регистриран на: Вто Мар 07, 2006 4:53 pm
Местоположение: Полски Тръмбеш 5180

Мнение от 34038 »

За захарта и аз не знаех,но като поразмислих и наи-вече вземайки повод от описанието че не са закаляни залятите сектори от питите,стигнах до тази мисъл.Така пчелите сами и с охота ще почистят мокрите килийки изхвърляйки естественно замърсителите.
Бсяко зло-за добро.Явно си опитен пчелар но искам да те подсетя за отводките.Според големината им дай захарно-медно-прашецова храна и пълни хранилки с вода,докато започнат да летят сами за вода.Сиропа се разваля за 1 денонощие при тези температури и е голяма играчка да наливаш всеки ден по малко.Невъзможно е и"окъраряването"количеството сироп.
Вярните пътища са най-къси!
a4o
Мнения: 68
Регистриран на: Нед Юли 16, 2006 11:15 am
Местоположение: Plovdiv
Обратна връзка:

Мнение от a4o »

Незнам при теб положението как е, за сажаление и аз бях потарпевш през 2006г но се разминах само с един кошер които беше сериозно наводнен и затова реших да го уништжа мъчно ми беше но нямаше как така си реших проблема които можеше да доведе до по големи проблеми. но помисли че около теб може да има и други колеги а последствията могат да обхванат и другите затова реши умно и трезво на нештата.Сега е момента да си саздадеш нови отводки.Успех :oops: :oops: :oops:
fritz
Мнения: 3
Регистриран на: Съб Юни 03, 2006 11:21 am
Местоположение: Пазарджик

Мнение от fritz »

а4о написа:но помисли че около теб може да има и други колеги а последствията могат да обхванат и другите затова реши умно и трезво на нештата.Сега е момента да си саздадеш нови отводки.
Да така е-около мен има и други колеги,по това което пишеш разбирам,че се съмняваш за гнилец,което е възможно предвид обстоятелствата.Преглеждам ги почти през ден и дори и малък признак да забележа ...запалвам горелката :cry:
Публикувай отговор

Обратно към “Размножаване и селекция / Reproduction and selection”