Scutellator написа:
Аз съм на мнение че первазите само пречат - кошерите с первази първи се скапват, почват да гният под первазите. До сега обаче, никой от старите пчелари не е пропуснал да ме упрекне че кошерите ми нямат первази - "като ги духнел вятъра и корпусите като нямали первази и падали" - пред такова твърдение просто няма как да не останеш безмълвен.
Споделям това мнение- когато е за корпусите. Разбирам от къде е недоразумението - казал съм перваз а съм имал предвид "стреха" .И мисля че съм го изяснил в предните постове. Первази на корпусите не са нужни. Стрехи са нужни. Когато корпусите са без первази е добре да има улеснение на отделянето на корпус от корпус което е един допълнителен жлеб обкован с ламарина където пъхаш повдигача. Гената ми направи точно такива и знам от опит колко полезни са. Сега обещава и "лястовичка" - ами да ме прощава "новата фабрика". Толкова за первазите.
Scutellator написа:
В белите страни колите се сменят на няколко години, и то не защото вече са изгнили или негодни. Защо се учудваш че кошерите в Гърция се сменят често?
Това само показва колко сме далеч от Европа (не материално, а по начин на мислене).
Това според тебе добре ли е? Не гледай само от твоята (пчеларската) камбанария? Напротив, по начин на мислене
изпреварвам, твърдя! въпросната практика и затова тя (практиката на честите смени, найлоновите торбички и нещата за еднократна употреба) ми е органически противна и всячески неприемлива. Затова и от село си карам с клата найлоновия боклук, батерии и прочее еднодневна гнус към София. Колкото и любима да е тази практика на "частната инициатива" и "предприемачество". Не забравяй и следващия ми довод -
ако кошера ще се сменя заедно с майката, трябва ли да се прави така, че да струва максимума отпускан по пчеларската програма за кошер или да се прави с цена около 30-50 мах лева?
Scutellator написа:
Ако не знаеш с какво да третираш дървото за да запазиш кошера (боята и лака не отговарят на тези изисквания, дори по-добре без тях), няма значение качеството на материала и вида на сглобката.
Напротив, много напротив. Да кажем че си изкъпя кошерите с парафиново - восъчна баня. Какво пречи ако капака ми има стреха? И ако има стреха а не ги къпя във въпросната баня дали няма пак да изкарат 40 и повече години. Имам такива кошери. Ела ги виж - 40 годинки си стоят с и без пчели под слънце, дъжд и сняг. И не ми мрат семейства в тях! И да им се олюпи боята могат да ме почакат някоя годинка за "освежаването". Защото покрива не е плосък, водата тече отстрани на кошера, не отзад, не върху прелката и защото не е правен по програма.
Абе здраве да е. Кошерите са добри, купете си. На 120 лева с малко чепове. Сменяйте ги през година обаче. Инак ще сте изостанали в мисленето. Вие няма ги да ползвате за подвижно, но за ваше улеснение (то си е лесно, колко му е) ги изкъпете във восък и парафин, защото на който ползва за подвижно би му било лесно да ги залепи едни за други. Лято, като напече жегата, понеже са без первази но И БЕЗ ЖЛЕБОВЕ, какво ви струва да ги отделяте корпусите между които размекнатия клей се е хванал и за горната и за долната страна. Прелки на корпусите не ви трябват - к'во ви пука че нектара не става на мед и няма запечатка - така тежи повече. Важното е че сме "по модата".