Покана за членство в единния БПС

Proposals from beekeepers for beekeeping and our beekeeping portal.
Аватар
Dinko
Мнения: 1817
Регистриран на: Пон Юли 26, 2004 8:31 pm
Местоположение: Чирпан
Обратна връзка:

Покана за членство в единния БПС

Мнение от Dinko »

Уважаеми колеги-пчелари,
На 13.02.2010 г. от 14 часа във Военния клуб в Плевен се проведе Срещата – разговор за бъдещето на пчеларството в България, тя бе открита от бай Кирил Киров от Несебър. Поздрав към всички участници отправи бай Георги Тодоров от Пловдив. Изказванията и на двамата бяха бурно аплодирани. Инициатори на срещата са пчеларите от Пловдивската пчеларска организация и Сдружение №1 на пчеларите - носители на званието Пчелар №1 на България, подкрепяни от Националната научна организация по пчеларство. Доклад за развитието и проблемите на пчеларството в България прочете инж. Михаил Михайлов, председател на Софийската пчеларска организация. Последваха изказвания на представители на пчеларските организации от Плевен, Пазарджик, Русе, Бургас, Кюстендил, Видин, Шумен и др.. Инж. Илия Цонев, който най-активно участва в протестите срещу ГМО в София, запозна накратко колегите с концепцията си за създаване на единен БПС. Той е член на Националната научна асоциация по пчеларство, автор е на книгата "Наръчник за добри пчеларски практики", София, 2006 г. и др. Аз запознах участниците с Декларацията от шуменските пчелари, всички одобриха идеята за създаване на единен БПС на всички пчелари-производители на пчелен мед и пчелни продукти. Взето бе РЕШЕНИЕ за учредяване на БПС и бе избрана Работна група за изготвяне на необходимите документи, състояща се от 11 души. Инж. Илия Цонев бе избран за член на Работната група, освен Концепция за Единен Български Пчеларски Съюз (БПС) той е изработил и проект за Устав на БПС. За контакти и допълнителна информация електронният адрес на инж. Илия Цонев е: iliatsonev@abv.bg. Аз също бях предложена от бай Георги Тодоров и избрана за член на Работната група като представител на жените-пчеларки.

Целите на единния БПС са:
1/ България свободна от ГМО, сега и завинаги!
2/ Създаване на Държавен фонд "Пчеларство"
3/ Дървавна субсидия за всяко регистрирано в РВМС пчелно семейство (40 лева годишно за 2010 г.)
4/ премахване на данъка на пчеларите и др.

Призоваваме всички пчеларски дружества и организации от цялата страна да проведат събрания и вземат решение за членство в единния БПС, изпращайте ни Протоколи от проведените събрания, придружени със списъци на вашите членове, съдържащи трите имена, адрес по местоживеене, брой пчелни семейства и подпис, на адрес: гр.Шумен - 9700, Пощенска кутия 554. Краен срок за изпращане 24.03.2010 г.

Поканваме всички пчелари - производители на пчелен мед и пчелни продукти, любители или професионалисти, регистрирани или нерегистрирани земеделски производители, изпращайте ни писма-заявления за членство в единния БПС, като посочите трите си имена, адрес по местоживеене, брой пчелни семейства и подпис, на адрес: гр.Шумен - 9700, Пощенска кутия 554. Краен срок за изпращане 24.03.2010 г.

За мнения, предложения и въпроси ми пишете на ел.поща: d.chelebieva@abv.bg

Нека вдигнем гордо глави и твърдо отстояваме правата на нашите пчели, а също и нашите права. Отглеждането на пчели - от любители и професионалисти е жизнено необходимо за Природата и Човека, ползата от пчелите за Обществото е многократно по-голяма от личната полза на отделните пчелари. Пчелите са застрашени от изчезване. Няма време за чакане, крайно време е за активни действия!

Поздравявам Ви с едно мое стихотворение:

ДА ВДИГНЕМ ЧАШИ

Силистра е знай, мой бащин край,
там се родих и мляко вкусих.
Плевен е знай, мой майчин край,
там аз проходих и проговорих.

Русе е знай, ученически рай,
там аз спортувах, пях и танцувах.
Шумен е знай, студентски рай.
тука се влюбих, омъжих, родих.

България знай, е земен Рай,
с чудна природа, Велика рода,
навред живеят, сърдечно пеят,
весели хора и вият хора.

Да вдигнем чаши, с другари наши,
стари пчелари, още медари:
-Бъдете здрави, мъже корави,
жени кокетни, и дълголетни!

С вяра и надежда моля се Богу,
да сме единни и на полза Роду!

С признателност и благодарност за самоотвержения Ви труд и с много любов:
Даниела Челебиева - член на Работната група, професионален пчелар с два пчелина и 156 челни семейства, регистриран земеделски производител, практикувам биологично пчеларство.

Заб. Ентомофилните растения се нуждаят от опрашване и не претендират, чия собственост са пчелите. Една трета от нашата храна зависи от опрашването, а 80 % от него се дължи на пчелите.
Без пчели храната ни ще бъде много еднообразна, ще липсват важни вещества като витамини и антиоксиданти, които се осигуряват от плодовете, зеленчуците, ядките и семената, пчелния мед, поради това човечеството би загинало. ГМО са заплаха за пчелите и биоразнообразието, доказана е пряка зависимост на страните, разрешили ГМО и изчезването на пчелните семейства. Обединени ще защитим България от ГМО, ще гледаме здрави и силни пчелни семейства, ще допринесем за здравето и дълголетието на българската нация!
ivan raynov
Мнения: 285
Регистриран на: Чет Яну 11, 2007 1:28 pm
Местоположение: русе 30бр. ЛР
Обратна връзка:

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от ivan raynov »

Подкрепям написаното от Yuri. Бих подкрепил и Вас като член на такава организация. Смущава ме 4 точка -защо без данъци?-малко не реално и това и други какво е ??
nikoko
Мнения: 334
Регистриран на: Сря Апр 08, 2009 11:59 am
Местоположение: Пловдив, Коко
Обратна връзка:

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от nikoko »

ivan raynov написа:Подкрепям написаното от Yuri. Бих подкрепил и Вас като член на такава организация. Смущава ме 4 точка -защо без данъци?-малко не реално и това и други какво е ??
Aми, от много години пчеларството беше освободено от данъци, в контекса на безкрайната полза която има опрашването за възпроизводетвото на стотици биологични видове в природата. Защо това не бъде продължено и в бъдеще. Не виждам кое е смущаващото тук???
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от ттитто »

искате да подадем заявление за членство в организация, без да сме запознати с нейния устав?!
nikoko
Мнения: 334
Регистриран на: Сря Апр 08, 2009 11:59 am
Местоположение: Пловдив, Коко
Обратна връзка:

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от nikoko »

ттитто написа:искате да подадем заявление за членство в организация, без да сме запознати с нейния устав?!
Нищо още не е изготвено. Доколкото разбрах на 27 март ще има учредително събрание в Пловдив.
Просто това е последния шанс да се върне "общественото" пчеларство на тези заради които е създадено изначало.
tatu
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Сеп 21, 2009 2:35 pm

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от tatu »

Къде е гаранцията че пак няма да се стигне само до нова тригодишна програма която да бъде същата изродия.Тоя пчеларски фонд е точно за това.Имам чувството че вече съществуващите браншови организации стоят зад цялата тая работа.Нека видим имената на всичките 11 членове на организационния комитет и нека ги обсъдим във форума.
nikoko
Мнения: 334
Регистриран на: Сря Апр 08, 2009 11:59 am
Местоположение: Пловдив, Коко
Обратна връзка:

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от nikoko »

tatu написа:Къде е гаранцията че пак няма да се стигне само до нова тригодишна програма която да бъде същата изродия.Тоя пчеларски фонд е точно за това.Имам чувството че вече съществуващите браншови организации стоят зад цялата тая работа.Нека видим имената на всичките 11 членове на организационния комитет и нека ги обсъдим във форума.

ще помоля Митко Бонев или Бай Георги да ми ги даде, но доколкото знам нямат нищо общо с казионни имена, което не значи, че нещата не могат да се опорочат. И все пак,ако като Тома неверни показваме безгранично недоверие, няма да я докараме до никъде.що се отнася до новата три годишна програма - тя вече е подготвена и е въпрос на време и дъскусии да тръгне. А иначе, нали и това е целта, да може от позицията на обединена общност да се лобира за някакъв вид субсидии.
ттитто
Мнения: 517
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:35 am

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от ттитто »

Аз виждам че има хора, които в годините са доказали намеренията си и желанията си по отношение на пчеларството, които стояха и зад инициираната подписка преди години. Така че имате моята подкрепа. Аз ще стана член на тази организация!
Последно промяна от ттитто на Сря Фев 17, 2010 6:09 pm, променено общо 1 път.
nikoko
Мнения: 334
Регистриран на: Сря Апр 08, 2009 11:59 am
Местоположение: Пловдив, Коко
Обратна връзка:

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от nikoko »

ттитто написа:Аз виждам че има хора които в годините са доказали намеренията си и желанията си по отношение на пчеларството, които стояха и зад инициираната подписка преди години. Така че имате моята подкрепа. Аз ще стана член на тази организация!

Членствот доколкото разбрах, пак ще бъде като отделни организации, които ще декларират че се присъединяват към тази нова. И все пак, има още много технически въпроси, така че, да почакаме и ще видим. А до тогава, събирай привърженици в Сливен.
midis69
Мнения: 69
Регистриран на: Сря Фев 11, 2009 6:37 pm
Местоположение: Варна

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от midis69 »

Съгласен съмда има единенБПС,стига ''уважаемия г н Пчелар, демек Пламен да го няма там.И по въпросните точки да почнем .т.1 не виждам как ще се отървем от ГМО,като вече сме заляти от семена, които се сеят от много време вече в БГ.За вноса на храни и субпродукти от чужбина да не говорим.Става въпрос за индустрия от милиарди и тя ще пречупи всяко правителтво,колкото и да протестират 200 -300 души. т.2 - Доколкото знам,има само един ДФ земеделие ,но той обслужва най-вече интересите на зърнопроизводителите.Не ви виждам как, и кого ще убедите да създаде ДФ по пчеларство.т.3 Нека да поискаме 10 -20 лв.и да има шанс да ги получим,отколкото да дразним хората,и да не получим нищо . А за т.4 смятам,че всеки трябва да си плаща данъците.
Прилича ми пак на голяма политика ,с големи обещания.Аз съм на много ниско ниво синдикалист,и съм бил ентусиазиран много пъти в някои преговори ,да защитя колегите, да направим нещо добро,и накрая знаете ли кой ме издънва? хората от синдиката.Те се съгласяват с исканията на управителя и аз се чудя какво да казвам на хората.Затова искам като обещавате нещо, да бъде по реално,а не да искаш 40лв на кошер,който е на 40 години и струва90лв.Извинявайте,но и аз да съм,не бих ви дал 40лв.Вие бихте ли ги дали тия пари?За обединението още веднъж поздрави,ще членувам,и ако и тоя път стане едно голямо нищо,повече не ща да чуя за организации,и разни Пламеновци,ще си гледам пчеличките,ще си плащам данъците ,но нито един лев на организация няма да дам,нито пък ще купя от парцалите на въпросните господа.
drone
Мнения: 660
Регистриран на: Вто Фев 01, 2005 8:54 pm
Местоположение: Асеновград

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от drone »

Ще чакаме още подробности тука. Като една от тях задължително да е проектоустава. Аз не вярвам на нито една пчеларска организация в момента ,щото фактите така говорят. Може би само Ганчо върши някаква полезна работа, но по закон в НБО "БПС" са се намърдали производители на инвентар и търговците. Ето това не искам да става с новата пчеларска организация, за която съм сигурен ,че ще се основе и ще бъде полезна на нас пчеларите най-вече. Нямам нищо против производителите и търговците, но нека да си направят отделни организации, а не както направиха в сегашната браншова организация,където с процедурни хватки взеха надмощие и си правят игрите.
dimitarbonev
Мнения: 1741
Регистриран на: Пет Ное 03, 2006 2:59 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от dimitarbonev »

Съжалявам не видях че дискусията е тръгнала тук затова пуснах примерната концепция за новия пчеларски съюз в темата "ОБЕДИНЕНИЕ НА ПЧЕЛАРИТЕ" http://beehoneyportal.com/forum/viewtop ... 477#p23477
Всичко написано по-горе са цели. Борбата ще бъде да се постигнат. А това кои ще бъдат новите лидери и представители в ръководството ще зависи само от нас Те ще са такива каквито си ги изберем. Аз лично имам доста забележки, но искам всеки да каже своето мнение за да обобщим нещата и да ги изпратим на инициативния комитет като предложения. Имам уверението на г-н Цонев, че ще бъдат взети под внимание.
Това, което човек сам си направи, никой друг не може да му го направи.
http://donboneti.mylivepage.ru/
Аватар
toko652003
Мнения: 1303
Регистриран на: Пет Авг 06, 2004 8:27 pm
Обратна връзка:

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от toko652003 »

Щом е само от пчелари и за пчелари подкрепям да има единен БПС.
toko6520035927(Skype)
Scutellator
Мнения: 756
Регистриран на: Нед Сеп 14, 2008 6:15 pm
Местоположение: област Хасково

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от Scutellator »

Dinko написа: Целите на единния БПС са:
1/ България свободна от ГМО, сега и завинаги!
2/ Създаване на Държавен фонд "Пчеларство"
3/ Дървавна субсидия за всяко регистрирано в РВМС пчелно семейство (40 лева годишно за 2010 г.)
4/ премахване на данъка на пчеларите и др.

Аз съм против субсидии . Те не са пътя за доходно пчеларство - точно обратното .

Друга цел на организацията трябва да е борбата с дезинформацията , която ни се натрапва да не би случайно да прозрем истината .

Против съм и срещу монопола на НРАП . Не съм против целите за запазването на дадена раса , всъщност го смятам за наше задължение. Имам и много възражения относно методите по които се прави , но отговорността си е тяхна . Бяха обещали пчела резистентна на болести - явно целта им е била да е резистентна против птичи грип , а не вароатоза , защото гените за резистентност при полижение че не идват от кръстоски се изолират точно за 2 години и още толкова за внедряване .
Не смятам че е ползотворна забраната за отглеждане на чужди раси и да бъде причина да оставят работата си на Природата .
Вярвам в паралелното съществуване на развъдни асоциации с различни цели . В страните Швейцария , Австстрия и Германия има мирно съществуване между пчеларите на Карника и Бъкфаст . А в България хора като мен използващи различни от предлаганата раси са в немилост и трябва да се крият .

Прочетох и концепцията на организацията , предоставна от колегата Бонев , но ми трябва време да я обмисля . Нещо не ми хареса , истинските намерения за сега отчасти ми убягват .
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
tatu
Мнения: 469
Регистриран на: Пон Сеп 21, 2009 2:35 pm

Re: Покана за членство в единния БПС

Мнение от tatu »

Субсидиите са световна политика и ние не можем да останем изолирани.Основното количество мед отива за износ,как ще се конкурираме с чуждия субсидиран мед.
Публикувай отговор

Обратно към “Предложения / Proposals”