Сушене на прашец в домашни условия?
Сушене на прашец в домашни условия?
Как можем в домашни условия да сушим прашеца така че да не го повредим и да можем да го съхраним дълго време?
Понеже няма да събирам много прашец, само за личните нужди на 3-и семеиства което честно казано незнам колко ще е и няма смисъл да инвестирам поне за сега в спецялно съоръжение за това.
Как се суши, с какво се суши, колко време и т.н.т. все не ясни за мен въпроси?
Понеже няма да събирам много прашец, само за личните нужди на 3-и семеиства което честно казано незнам колко ще е и няма смисъл да инвестирам поне за сега в спецялно съоръжение за това.
Как се суши, с какво се суши, колко време и т.н.т. все не ясни за мен въпроси?
Старт 2011г. с 9 отводки в ДБ-10р.
Re: Сушене на прашец в домашни условия?
Съши се в сушилни. Но за лични нужди, те съветвам да ползваш фризер. Предполагам, че имаш и просто замразяваш прашеца.
Re: Сушене на прашец в домашни условия?
Някакви други предложения?
Дали няма да стане да пусна фурната на 40 градуса + вентилатора, но колко време ще трябва да го суша така.... Подходяща ли е температурата?
Не искам да си пълня фризера с такива неща, понеже от както направих една сметка колко ток плащам за голям фризер ракла 400-500л. и какво държа вътре.... не излизат сметките ама никак и веднага го махнах, е това беше преди години, сега ползвам само фризер на хладилник които ми е пре достатъчен, но няма да имам място и за пражец.
Дали няма да стане да пусна фурната на 40 градуса + вентилатора, но колко време ще трябва да го суша така.... Подходяща ли е температурата?
Не искам да си пълня фризера с такива неща, понеже от както направих една сметка колко ток плащам за голям фризер ракла 400-500л. и какво държа вътре.... не излизат сметките ама никак и веднага го махнах, е това беше преди години, сега ползвам само фризер на хладилник които ми е пре достатъчен, но няма да имам място и за пражец.
Старт 2011г. с 9 отводки в ДБ-10р.
Re: Сушене на прашец в домашни условия?
Степенувай си продуктите, които ще съхраняваш във фризера /камерата/ по важност. Имай предвид, че прашец съхранен във фризер, несушен е много по-ценен, по-качествен от сушения. И въобще няма да ти заеме много място.
-
- Мнения: 28
- Регистриран на: Сря Дек 02, 2009 9:02 pm
- Местоположение: БУРГАС
Re: Сушене на прашец в домашни условия?
Слагай го в тавичка и на ел.радиатор на ниска степен. пак става.
Re: Сушене на прашец в домашни условия?
Майка написа:Степенувай си продуктите, които ще съхраняваш във фризера /камерата/ по важност. Имай предвид, че прашец съхранен във фризер, несушен е много по-ценен, по-качествен от сушения. И въобще няма да ти заеме много място.
Това не е вярно. Зрънцата на несушения прашец се напукват от студа и дори е вреден за подхранване.
-
- Мнения: 166
- Регистриран на: Съб Мар 07, 2009 2:11 pm
- Обратна връзка:
Re: Сушене на прашец в домашни условия?
Niki S изгледай видеото от този линк http://www.optitroyan.net/?p=1890 и може да си промениш мнението . Аз до сега не съм имал проблеми със съхранен във фризера прашец и мисля че не си прав.
Re: Сушене на прашец в домашни условия?
Това е основния труд на Таранов и е доста подробен. Ако иска някой линк да свирка, на Руски е.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Re: Сушене на прашец в домашни условия?
Това, че зрънцата се напукват, мисля, че е дори полезно. Нали затова се слага прашецът вечер в кисело млеко, за да се накисне и разтвори трудноразтворимата обвивка, за да може да се усвои по-лесно прашеца. Ако не се направи, а се яде така, той се изхвърля от организма без да се усвои.Niki S написа:Майка написа:Степенувай си продуктите, които ще съхраняваш във фризера /камерата/ по важност. Имай предвид, че прашец съхранен във фризер, несушен е много по-ценен, по-качествен от сушения. И въобще няма да ти заеме много място.
Това не е вярно. Зрънцата на несушения прашец се напукват от студа и дори е вреден за подхранване.
При замразяване се запазват всички полезни свойства.
Когато се сложи вечер замразен прашец в кисело млеко, на сутринта всички зрънца при леко разбъркване се разтварят напълно.
Ако сложите от вечерта сушен прашец в кисело млеко, около 10-20 % от прашеца остава неразторен, колкото и да го бъркате.
Re: Сушене на прашец в домашни условия?
Колега, не приемайте на доверие нещата. Проучете ги, допитайте се и до други източници.
Най-малкото, помислете дали това е логично, за да е истина.
За мен това не е логично /що се отнася до прашеца/.
Най-малкото, помислете дали това е логично, за да е истина.
За мен това не е логично /що се отнася до прашеца/.
Re: Сушене на прашец в домашни условия?
Какво искаш да кажеш, бъди по конкретен.Майка написа:Колега, не приемайте на доверие нещата. Проучете ги, допитайте се и до други източници.
Най-малкото, помислете дали това е логично, за да е истина.
За мен това не е логично /що се отнася до прашеца/.
Нека да споделяме опита, практиката и това което сме научили.
Старт 2011г. с 9 отводки в ДБ-10р.
Re: Сушене на прашец в домашни условия?
Два различни источника дават противоположни оценки за замразяването на прашеца. Къде ли е истината? Може би, трябва да се допитаме и до собствения си усет и инстинкт-кой от двата вида прашец е по-вкусен и по-ароматен? Замразения или изсушения?
Re: Сушене на прашец в домашни условия?
Ето какво пише д-р Наско Кирилов в книгата си: Магическата сила на Цветния прашец. Производство и приложение.
Съхраняване на цветния прашец
След изсушаване на ЦП, същият се разфасова в полиетиленови пликове разрешени за хран. цели....Последва обгазяване с кислород или СО2 и неутрален газ и затваряне херметически /вакуумиране/.
Съхранява се в сухи и чисти хладилници до 1г при температура от 0 до 4 градуса. /Виж наредба Номер 9 на МЗГ.........2005г/
.....Когато ЦП се продава на дребно, готовите опаковки се изваждат от хладилника, поставят се в хладилен сак и се пренасят до търговския обект.....
За да може да се реализира на пазара на дребно и едро, е необходимо да се вземе проба от ЦП от компетентните органи и да се изследва в Научно-диагностичен. институт /София, Ст.Загора, В.Търново/ за получаване на сертификат за качество и годност на ЦП...
и т.н и т.н........в книжката е описано всичко.
Има описание и за домашно съхранение на ЦП, но нямам време да пиша....
Съхраняване на цветния прашец
След изсушаване на ЦП, същият се разфасова в полиетиленови пликове разрешени за хран. цели....Последва обгазяване с кислород или СО2 и неутрален газ и затваряне херметически /вакуумиране/.
Съхранява се в сухи и чисти хладилници до 1г при температура от 0 до 4 градуса. /Виж наредба Номер 9 на МЗГ.........2005г/
.....Когато ЦП се продава на дребно, готовите опаковки се изваждат от хладилника, поставят се в хладилен сак и се пренасят до търговския обект.....
За да може да се реализира на пазара на дребно и едро, е необходимо да се вземе проба от ЦП от компетентните органи и да се изследва в Научно-диагностичен. институт /София, Ст.Загора, В.Търново/ за получаване на сертификат за качество и годност на ЦП...
и т.н и т.н........в книжката е описано всичко.
Има описание и за домашно съхранение на ЦП, но нямам време да пиша....