Апи

Пчелните продукти са свързани с кулинарията, козметиката и лечение на различни болести. В този раздел на пчеларския портал може да намерите интересна и полезна информация, която да приложите на практика в тези области. Начини, по които може да използвате различните пчелни продукти за да могат да бъдат максимално полезни във вашето ежедневие.

Апи

Българският мед е един от най-качествените в света и с него подобряват качеството на меда в другите страни. Пчелният мед представлява хранителен продукт, събиран и преработван от медоносните пчели под формата на нектар, отделян от цветовете на дървета, храсти, билки и треви, а също така и от маната, която се отделя при определени условия. След като се събере пресният нектар, пчелите го преработват, обогатяват и складират в своите пчелни пити. Пчелният мед представлява перфектен природен подсладител, изключително полезен за човека.

Друг продукт на пчелите е пчелният прашец. Той е изключително ценна хранителна добавка за човека. Той съдържа голямо количество витамини, минерали, ензими, аминокиселини и естествени антибиотици. Изключително богат на протеини (40%) и на всичките 22 аминокиселини, включително 8-те основни киселини. Пчелите събират цветния прашец от цветовете на растенията, като го обогатяват със своите жлези. След като го натъпкат в пчелните килийки и след протичане на ферментация, пчелният прашец се превръща в перга (пчелен хляб), който е още по-полезен за човека. Пчелният прашец и пергата се смятат за бъдещите суперхрани и натурални лекарства.

Прополисът представлява смес от смоли, прашец и восък, събиран от пчелите от пъпките и цветовете на растенията. Допълнително сместа е обогатена с ензими и ферменти. Прополисът е изключително антибактериално средство и съдържа витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи и други. Използва се в много области от човека.