Галерия

Разгледайте снимки на пчели, пчела майка и кошери в нашата пчеларска галерия!

Пчела майка: Една кралица управлява целия кошер. Нейната задача е да снася яйцата, които ще бъдат следващото поколение пчели на кошера. Майката също произвежда специфични вещества, с които ръководят поведението на другите пчели.

Работници: Всички пчели-работници са женски и тяхната роля е да търсят храна (прашец и нектар от цветя), да изграждат и защитават кошера, да почистват и циркулират въздуха, като размахват крилата си. Работниците са единствените пчели, които повечето хора виждат да летят извън кошера.

Търтеи: Това са мъжките пчели и целта им е да се чифтосват с новата майка. През пролетта и лятото във всеки кошер живеят няколкостотин. Но когато дойде зимата, кошерът влаза в режим на оцеляване и търтеите биват изгонени.

Пчела майка
Пчела
Кошери

  • Медоносните пчели са изключително важни опрашители за цветя, плодове и зеленчуци. Това означава, че те помагат на други растения да растат и да съществуват! Пчелите пренасят прашец между мъжките и женските части на растенията, като така правят възможно отглеждането на семена и плодове.
  • Ако пчелната майка умре, работниците ще създадат нова майка, като изберат млада ларва (от новоизлюпените бебета насекоми) и я хранят със специална храна, наречена „пчелно млечице“. Това позволява на ларвата да се развие в плодородна кралица.
  • Медоносните пчели са страхотни летци. Те летят със скорост от около 25 км в час и размахват с крилата си 200 пъти в секунда! Всяка пчела има 170 рецептора за миризма, което означава, че имат едно сериозно обоняние! Те използват това, за да общуват в кошера и да разпознават различни видове цветя, когато търсят храна.
  • Среднo пчелата – работничка живее само пет до шест седмици. През това време тя ще произведе около дванадесет чаени лъжички мед.
  • Кралицата може да живее до пет години. Най-натоварена е през летните месеци, когато може да снася до 2500 яйца на ден!
  • Медоносните пчели също са брилянтни координатори! За да споделят информация за най-добрите източници на храна, те изпълняват своя „танц на размахване на крила“. Когато пчелата – работник се върне в кошера, тя се движи във формата на осморка и размахва крилата си, така че да посочи посоката на източника на храна.