назад

Пчела

Възрастните пчели са основната маса в пчелното семейство и техният брой варира от 10 до 60-70 хиляди, през различните сезони. Зимно време са най-малко, а през лятото при усиления медобер – най-много. Обикновено количеството им се измерва в килограми, като 10 хил. пчели тежат около 1 кг., а едно междурамие в ДБ кошер съдържа около 2500 до 3000 пчели.

Пчела

Пчела

Тялото на работната пчела достига на дължина от 12 до 14 мм, а теглото 90-120 мг. Продължителността на развитие на работничката от яйце до излюпването е 21 дена (3 дена яйце, 6 – открита ларва, 3 – предкакавида и 9 какавида). Тялото на пчелата се състои от глава, гърди и коремче с добре развити органи с тъмен цвят, който варира в зависимост от породата.

Тялото е покрито от твърда хитинова обвивка (външен скелет), по който са разположени власинки с различна форма и функции, от механически до сетивни. Също с хитинова обвивка са обвити краката, а с много тънка и крилата. Върху главата на пчелата се намират устните органи, пипалата и очите. Устните органи се намират в долния край на главата. Те се състоят от: горни челюсти, горна устна, долни челюсти, долна устна и езиче. Пчелата гризе с горните челюсти. Долните челюсти, долната устна и езичето образуват хоботче с дължина 6-7 мм, с което тя всмуква течности, събира нектар и храни пилото в дълбоките пчелни килийки.

На главата си има двойка пипала-антени, върху които се намират органите на обонянието (чувствителните власинки, сенсили и др.) и органите за осезание.
Очите са два типа-прости и сложни. Простите са три броя и анатомично не са свързани с двата броя сложни очи. Сложните се състоят от отделни очички (оматиди, фасетки). Броят им е 4-5000, при майката са 3-4000, а при търтея 7-10 000, които му позволяват по -добре да се ориентира при намирането на майката във въздуха по време на оплождането. Пчелата различава-ултравиолетов, жълт, бял и син цвят. Затова тя много добре улавя ултравиолетовите лъчи на слънцето и позволява да се ориентира и при облачно време. Това трябва да се има предвид при боядисване на кошерите. Гърдите на пчелата се състоят от три дяла: преден, среден и заден, които са съединени неподвижно. Върху предния са прикрепени предния чифт крака, а върху средния и задния останалите крака и двете двойки крила. Отстрани на всеки гръден сегмент има по една двойка отворчета-дихателните тръбички-стигми.

Крилата са ципести, с хитинови жилки. При полет те се съединяват с кукички и образуват една площ и позволяват да лети със скорост от 20 до 65 км/ч., която зависи от товара, който носи и вятъра. Краката са три двойки и служат за опора, придвижване и почистване на тялото и антените, както и за пренасяне на прашец. На задните крака пчелата работничка има така наречените кошнички, които служат за събиране и пренасяне на цветен прашец и прополис.

Коремчето е най-големият дял от тялото на пчелата. В него се намират голяма част от органите на храносмилането, дишането, кръвообращението и на размножаването. При пчелата работничка размножителните органи са закърнели. Коремчето на пчелата работничка и майката се състои от 6 сегмента, а на търтея от 7. Всяко членче има гръбни пластинки-тергити и коремни-стернити. На последните 4 коремни пластинки само при пчелата работничка се намират 4 восъчни жлези, от чийто секрет се изграждат восъчните пити.

Пчели

Пчели

В края на коремчето се намира жиленосният апарат , с който пчелите отбраняват гнездото от врагове. Храносмилателната система се състои от преден, среден и заден дял. Предният включва устен отвор, глътка, хранопровод, медово стомахче и мускулест стомах. Медовото стомахче го има само при пчелата работничка и в него тя складира и пренася нектар, мед и вода. В средния дял се намира мускулното стомахче, което е същинският стомах и в началото си има клапа, която на позволява да се връща обратно храната в медовото стомахче. Третият дял се състои от тънко и дебело черво (ректум).
Кръвоносната система се състои от сърце, намиращо се в гръбната част на коремчето, което има 5 камери. Кръвта на пчелата се нарича хемолимфа.

Дихателната система включва дихателните тръбички (стигми), които се намират отстрани на всеки гръден и коремен сегмент и въздушни мехурчета, от които излизат трахеите и трахеолите, достигащи до всички клетки. Пчелата прави от 40 до 150 дихателни движения в минута.

Галерия

Мускулната система е представена от два вида мускули: едните са силно развити и движат крилата, а другите са във вътрешните органи храносмилателната система, сърцето, половите органи и др. Нервната система е добре развита и се състои от централна (в главата), периферна и вегетативна (в гърдите и корема). Половата система при пчелата работничка е недоразвита, яйчникът има от 2 до 24 тръбички. Тя не се опложда от търтеите.

Обонянието при пчелата се осъществява от антените. Второто членче на антената има струнно устройство и служи за слухов орган, като долавя и най-фините трептения.
През активния период на медосбор пчелата живее 35-50 дни, а през есенно -зимния период поради изпадането в анабиоза (полуживот) до 4-5 месеца.

Ст.н.с. д-р Боян ПЪРВУЛОВ