Пчелите

Информация за пчелите

Медоносните пчели са общественоживеещи насекоми. Пчеларите ги отглеждат в дървени кошери. Семействата на пчелите са съставени от три различни индивида: пчела-майка, пчела-работничка и пчела-търтей. Едно добре развито семейство наброява около 80 000 пчели. Те се намират в сложни биологични взаимоотношения и не могат да живеят самостоятелно извън пчелното семейство дълго време. Ползата от медоносните пчели е голяма и многостранна. Техните продукти са с незаменими хранителни и лечебни свойства: мед, восък, пчелно млечице, цветен прашец, прополис, даже тяхната отрова има лечебни свойства.

Пчелите са най-ефективните и полезни за човечеството и света насекоми. Те не само улесняват живота ни, но и го правят по-красив, плодороден и сладък. От пчелите можем да научим много за трудолюбието, грижата за ближния, поемането на отговорности и организацията на работата.

Те са важни за нас не само защото правят мед, а защото от тях зависи опрашването на близо 80% от растенията на Земята, в това число от земеделските култури. А без пчелите и по-точно без опрашването, ние хората ще трябва да се научим да живеем без любимите ни храни. Чрез опрашването пчелите помагат на много растения да произвеждат повече и по-качествени плодове и семена.

Доказано е, че дърветата и растенията, които биват опрашени, дават по-голяма реколта. При пчелите опрашването се случва по естествен начин – цветовете на растенията ги примамват със сладкия си нектар, а кацайки върху тях, по пчелите полепва от прашеца на растението, който те отнасят на следващия цвят. Така неусетно пчелата обикаля над 200 цвята дневно и спомага за бързото и ефективно опрашване на растенията. Представете си, ако това трябваше да се прави по изкуствен начин!

Информация за пчелите

Медоносните пчели са изключително важни опрашители за цветя, плодове и зеленчуци. Това означава, че те помагат на други растения да растат и да съществуват! Пчелите пренасят прашец между мъжките и женските части на растенията, като така правят възможно отглеждането на семена и плодове.

Медоносните пчели живеят в кошери (или колонии). Членовете на кошера са разделени на три вида:
Пчела майка: Една кралица управлява целия кошер. Нейната задача е да снася яйцата, които ще бъдат следващото поколение пчели на кошера. Майката също произвежда специфични вещества, с които ръководят поведението на другите пчели.

Работници: Всички пчели-работници са женски и тяхната роля е да търсят храна (прашец и нектар от цветя), да изграждат и защитават кошера, да почистват и циркулират въздуха, като размахват крилата си. Работниците са единствените пчели, които повечето хора виждат да летят извън кошера.

Търтеи: Това са мъжките пчели и целта им е да се чифтосват с новата майка. През пролетта и лятото във всеки кошер живеят няколкостотин. Но когато дойде зимата, кошерът влаза в режим на оцеляване и търтеите биват изгонени!

С какво са най-известни пчелите? Вкусен мед! Знаете ли, че произвеждат мед като храна за кошера през зимата? За наш късмет, тези ефективни малки работници произвеждат 2-3 пъти повече от необходимото им, така че и ние можем да се насладим на това вкусно лакомство!

Медоносните пчели са страхотни летци. Те летят със скорост от около 25 км в час и размахват с крилата си 200 пъти в секунда!

Всяка пчела има 170 рецептора за миризма, което означава, че имат едно сериозно обоняние! Те използват това, за да общуват в кошера и да разпознават различни видове цветя, когато търсят храна.

Среднo пчелата – работничка живее само пет до шест седмици. През това време тя ще произведе около дванадесет чаени лъжички мед.

В състава на пчелната храна влизат въглехидрати, белтъци, мазнини, вода, минерални соли, витамини и др. Тези хранителни вещества пчелите си набавят от меда, цветния прашец и водата. Медът е основен източник на въглехидрати, а цветният прашец – на белтъци, мазнини, соли, витамини и други. Медът и прашецът по своя химичен състав и биологични свойства са пълноценна храна не само за възрастните пчели, но и за техните личинки след тридневната им възраст.

Натуралният пчелен мед е основна храна на пчелите през цялата година. Цветният прашец има извънредно голямо значение за живота на пчелите и на цялото семейство. За тях той е основен източник на белтъци, минерални вещества, мазнини и витамини. Всички тези хранителни съставки са незаменима храна за възрастните пчели и за пчелните личинки.

Значението на водата за пчелите е също голямо. Водата е една от важните съставки на пчелното тяло. Поддържането на необходимото количество у пчелата става за сметка на приетата отвън вода. Потребността от вода се увеличава с нарастване на интензивността на обменните процеси, т.е. при усилена работа и летеж.


Кралицата може да живее до пет години. Най-натоварена е през летните месеци, когато може да снася до 2500 яйца на ден!

Медоносните пчели също са брилянтни координатори! За да споделят информация за най-добрите източници на храна, те изпълняват своя „танц на размахване на крила“. Когато пчелата – работник се върне в кошера, тя се движи във формата на осморка и размахва крилата си, така че да посочи посоката на източника на храна. Интересно, нали?

Общуването между пчелите е подчинено на феромони. Това са вещества, които се отделят от жлезите на насекомите. Чрез тях тези насекоми се обединяват в биологично семейство със строго определени функции. Пчелата майка привлича търтеите, за да бъдат оплодени снесените от нея яйца и в същото време потиска развитието на яйчниците на другите пчели в кошера, за да предотврати появата на друга майка. Благодарение на секретиращите феромони пчелите работнички координират действията си при събирането на мед, съобщават си за възникнали опасности, градят и поддържат кошера.

През зимата пчелите успяват да оцелеят благодарение на своята организираност и всеотдайност към пчелното семейство. Оформят кълбо, в чиято вътрешност температурата на въздуха е около 28 до 32 °C, а по периферията му е около 8°C. Периодично сменят своите места, за да могат пчелите от външната стена да могат да се стоплят. Ако някоя пчела се отдели от кълбото, тя загива.

За съжаление през последните 15 години пчелните колонии изчезват и причината остава неизвестна. Милиарди медоносни пчели по света напускат кошерите си, за да не се върнат никога. В някои региони до 90% от пчелите са изчезнали!