назад към Блог


Истинският мед рано или късно се захаросва

Истинският мед рано или късно кристализира – захаросва се, като това се случва в рамките на 3-5 месеца. Това каза по бТВ Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари.

„По външен вид, по консистенция, по агрегатно състояние не може да се установи дали медът е фалшив или не. По-течният мед вероятно е с повишено водно съдържание и не дава характерната спирала, която се отделя обикновено от лъжичката. По-гъстите медове правят една спирала и е по-вероятно да са истински“, обясни той.

пчелен мед
пчелен мед

Михаил Михайлов е категоричен, че медът трябва да се съхранява правилно, т.е. да се прибере в тъмен шкаф или в хладилника. „Медът не трябва да се държи на пряка слънчева светлина и в помещения, в които има миризми – като например мазетата, където се съхранява зимнина, или таваните, където пък е твърде топло“, допълни той.

Председателят на Съюза на българските пчелари направи в студиото т.нар. „тест със салфетка“ за проверка на водното съдържание в пчелния мед. „Не е нужно хората да го правят у дома. Има и други начини за проверка, дали продуктът е натурален и естествен. На първо място трябва да сме запознати с неговия произход. Аз често казвам, че така както човек си има фризьор, така трябва да има и пчелар. Благодарение на доверието в него, човек може да консумира истински мед“, каза още Михаил Михайлов.

Той подчерта, че в Европа започна да се говори за фалшив пчелен мед тогава, когато беше дадена възможност за внасяне на този продукт, както и на много други зърнени култури от Украйна. „Веригата на меда е дълга – от пчелите през пчеларя до преработвателя и търговеца, и по нея винаги може да се получи прекъсване с някакъв умисъл“, каза още Михаил Михайлов.

пчелен мед
пчелен мед

В Съюза на българските пчелари има постъпили сигнали, че през Украйна в ЕС се внасят големи количества китайски мед, който е с неясни качества. По данни на пчеларите Украйна произвежда 58 000 тона годишно мед, докато нашето производство е между 10 000 и 12 000 тона на година.

„Истинският мед рано или късно кристализира – захаросва се. Това се случва в рамките на 3-5 месеца. Това състояние е обратимо – медът може да се разтопи отново, но това трябва да се прави при температура не повече от 40 градуса“, обясни още председателя на Съюза на българските пчелари.